Великобритания влезе в сблъсък с Европейския съюз заради недостиг на достатъчно количества от ваксината на фармацевтичната компания AstraZeneca и Оксфордския университет. Брюксел отказва да приеме, че британците са с приоритет и първи ще получат от ваксината, пише "Гардиън".

Стела Кириакидес директно отхвърли аргумента на Паскал Сорио, изпълнителния директор на британско-шведската компания, че са сключили договор да доставят дози от ваксината първо на Обединеното кралство.

AstraZeneca отложи среща с ЕС

AstraZeneca отложи среща с ЕС

По-късно от AstraZeneca опровергаха информацията

Еврокомисарят подчерта, че Великобритания не трябва да бъде с предимство само заради това, че е подписала договор с AstraZeneca три месеца преди ЕС да го направи.

"Ние отхвърляме логиката първи дойде, първи ще бъде обслужен", категорична Кириакидес. "Това може да работи в месарския магазин, но не и при договори, не и при нашите споразумения за предварително закупуване", отбеляза комисарят.

Шефът на AstraZeneca: Договорът с ЕС за ваксината "не е задължение"

Шефът на AstraZeneca: Договорът с ЕС за ваксината "не е задължение"

Нашият ангажимент, цитирам, "нашите най-добри усилия"

AstraZeneca вбеси Брюксел и столиците в ЕС с предупреждението си, че ще успее да достави само 25% от планираните дози през първата четвърт на годината, след като Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината, което се очаква да стане в петък.

В същото време компанията увери британското правителство, което реши да не бъде част от програмата на ЕС за ваксинация, че ще изпълни задълженията си да доставя по 2 милиона дози на седмица за ваксиниране на британците.

Доставките на AstraZeneca в Британия няма да бъдат засегнати

Доставките на AstraZeneca в Британия няма да бъдат засегнати

Правителството е сигурно и в доставките на Pfizer

Във вторник британски правителствени източници коментираха, че веднага щом британските обекти в Оксфорт и Стафордшър произведат 100 милиона дози за местното население, тези заводи ще започнат да доставят и за другите държави.

ЕС инвестира 336 милиона евро в AstraZeneca за 400 милиона дози от ваксината на компанията. Първите 100 милиона трябваше да бъдат доставени преди април.

Премиерът Борис Джонсън рискува да предизвика още по-голям спор след изказването си, че е щяло да бъде "много жалко", ако Лондон беше последвал съвет да остане в програмата на ЕС за ваксинация вместо да изготви свой план.

Поставят под съмнение ефективността на ваксината на AstraZeneca при възрастни хора

Поставят под съмнение ефективността на ваксината на AstraZeneca при възрастни хора

Германски вестник пише за 8% ефективност

Сблъсъкът между Великобритания и европейските интереси идва след година на напрегнати преговори за бъдещите отношения между Брюксел и Лондон в момент, когато евроинституциите и правителствата на 27-те страни членки са критикувани за бавния старт на имунзационната кампания.

Докато Великобритания е поставила първите дози на повече от 10% от пълнолетните и планира да ваксинира най-уязвимите 15 милиона, включително всички над 70 г., до средата на февруари, ЕС е ваксинирал едва 2% до момента. Британският регулатор одобри ваксината на AstraZeneca в края на декември.

Кириакидес коментира още, че според договореностите с AstraZeneca четири европейски завода са посочени като доставчици и два от тях са във Великобритания. Тя очаква да работят за гражданите на ЕС.

Брюксел скастри забавянето на AstraZeneca с ваксините

Брюксел скастри забавянето на AstraZeneca с ваксините

"Искаме договорът ни да бъде изпълнен изцяло"

Компанията твърди, че договорът с ЕС я задължава само да направи най-доброто да снабди Общността с дози.

Според еврокомисаря аргументът на компанията е недопустим и AstraZeneca има моралното задължение да се отнася към ЕС по същия начин, както се отнася към Обединеното кралство.

Виждането, че компанията не е задължена да достави, защото е подписано споразумение да направи най-добро, нито е правилно, нито е допустимо, смята комисарят.

По думите на Кириакидес няма "приоритетна клауза", която да оправдае решението британските граждани да получат първи от ваксината, произведена във Великобритания.

AstraZeneca закъснява с доставката на ваксините

AstraZeneca закъснява с доставката на ваксините

Поръчаните от Германия 56,5 млн. дози ще бъдат намалени значително

След среща със Сорио здравният евркомисар коментира, че тонът е бил "конструктивен", но не е намерено решение. Тя добави, че съжаляват, че все още не са разяснили графика за доставки. Работят с компанията за намиране на решения и за бързо доставяне на ваксината на гражданите на ЕС.

Говорител на AstraZeneca заяви, че са имали конструктивен и открит разговор.