Правителството на Германия оспорва медийна информация, че ваксината на AstraZeneca осигурява по-малка ефективност от очакваното при по-възрастни хора. В същото време изрази безпокойство около данните на британско-шведския фармацевтичен гигант, пише "Гардиън".

В статия германският бизнес всекидневник "Ханделсблат" пише, че германското правителство очаква оценката на Европейската агенция по лекарствата да покаже, че ваксината на AstraZeneca е само 8% ефективна при хората на възраст над 65 г. Това се описва като "неуспех за стратегията за ваксиниране на Берлин".

В Германия подкрепят ЕС да ограничи износа на ваксини срещу COVID-19

В Германия подкрепят ЕС да ограничи износа на ваксини срещу COVID-19

Тук не става въпрос Европа да е първа

От фармацевтичната компания незабавно опровергаха информацията на вестника, като отбелязаха, че цифрата 8% е "напълно невярна".

Германският здравен министър Йенс Шпан описа информацията като "спекулация" и отказа коментар, докато продължава анализът на данните на AstraZeneca от Европейската агенция по лекарствата.

По-късно в съобщение Министерството на здравеопазването на Германия отбеляза, че в медийната информация се смесват ефективността при тези на възраст над 65 г. с броя на възрастните хора, участвали в клиничните изпитания на AstraZeneca.

Меркел: Германия стои върху буре с барут, контролът над пандемията се изплъзва

Меркел: Германия стои върху буре с барут, контролът над пандемията се изплъзва

Тя предупредила, че ситуацията с вируса може много лесно да се влоши

"От пръв поглед изглежда, че двете неща са объркани в информацията. Около 8% от участниците в изпитанията на AstraZeneca за ефективността са на възраст между 56 и 69 г., само трима-четирима са на над 70 г. Това не означава ефективност само 8% при възрастните", поясни ведомството.

Но в същото време германското правителство изрази безпокойството си около данните на фармацевтичната компания.

Пояснява се, че в клиничните изпитания на AstraZeneca са участвали по-малко възрастни хора в сравнение с тези на други производители.

Миналата седмица австрийският всекидневник "Щандарт" цитира високопоставен експерт, свързан с имунизацията в ЕС, че AstraZeneca има слабости по отношение доказване на ефективността при хора на възраст над 65 г.

Пред ZDF Шпан каза, че германското правителство може да използва ваксината на компанията за имунизиране на по-младите хора.

"Гардиън" е установил", че "Ханделсблат" се е позовал на източник от един от здравните регулатори в Германия, а не от правителствени кръгове.