Министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан подкрепи предложения на Европейския съюз за ограничаване на изнасяните извън блока ваксини срещу коронавируса. Той подчерта, че Европа трябва да има "справедлив дял", информира "Ройтерс".

Европейският съюз предложи да се създаде регистър за износа на ваксини на фона на недоволството от забавяне доставките на ваксината на AstraZeneca и други проблеми със снабдяването.

Брюксел скастри забавянето на AstraZeneca с ваксините

Брюксел скастри забавянето на AstraZeneca с ваксините

"Искаме договорът ни да бъде изпълнен изцяло"

"Разбирам, че има проблеми с продукцията, но трябва да засегне всеки по същия начин", коментира Шпан пред телевизия ZDF.

"Тук не става въпрос Европа да е първа, а за справедлив дял за Европа", каза той и добави, че прави смисъл да се ограничи износът на ваксини.

От AstraZeneca обявиха пред ЕС в петък, че не може да изпълни заложените цели за доставка до края на март, което е нов удар за Общността, след като Pfizer съобщи, че временно намалява доставките през януари.

Конте: Pfizer и AstraZeneca нарушиха договорите за доставка на ваксини

Конте: Pfizer и AstraZeneca нарушиха договорите за доставка на ваксини

Италия ще използва "всички налични правни инструменти"

Здравният министър на Германия коментира още, че е обнадеждаващо, че броят на новите случаи в Германия пада. По думите му, ако тази тенденция се запази, може да бъде взето решение какво да се прави с ограниченията.

Едно нещо е ясно, училищата и яслите затвориха последни и ако има разхлабване на ограниченията, те първи ще отворят, каза той.

По-рано стана ясно, че канцлерът Ангела Меркел е предупредила, че Германия "стои върху буре с барут".

AstraZeneca закъснява с доставката на ваксините

AstraZeneca закъснява с доставката на ваксините

Поръчаните от Германия 56,5 млн. дози ще бъдат намалени значително