Шефът на AstraZeneca защити шокиращото признание на компанията, че първите доставки на ваксината срещу коронавируса за ЕС ще бъдат по-малки от очакванията. Паскал Сорио смята, че броят, който ще бъде доставен, "не е толкова зле" и компанията е поела ангажимент да направи "най-доброто", за да изпълни искането, пише "Политико".

Договорът е много ясен. Нашият ангажимент, цитирам, "нашите най-добри усилия", подчерта Сорио. Казахме, добре, ще направим всичко възможно, ще се опитаме, но не можем да се ангажираме, защото изоставаме с три месеца във Великобритания, отбеляза той.

Доставките на AstraZeneca в Британия няма да бъдат засегнати

Доставките на AstraZeneca в Британия няма да бъдат засегнати

Правителството е сигурно и в доставките на Pfizer

Изпълнителният директор на британско-английската компания коментира в интервю за италианския вестник "Република", че доставките за ЕС са забавени основно заради това, че блокът късно сключи контракт за ваксината - три месеца след Великобритания - и следователно заводите в ЕС се опитват да наваксат. Той поясни, че имат договор с Великобритания за доставка на 100 милиона дози и поет ангажимент за доставянето им, докато сключеното споразумение с ЕС три месеца по-късно е за 400 милиона дози, като Брюксел иска да бъдат доставени едновременно.

Поставят под съмнение ефективността на ваксината на AstraZeneca при възрастни хора

Поставят под съмнение ефективността на ваксината на AstraZeneca при възрастни хора

Германски вестник пише за 8% ефективност

Той също отрече обвинения, че компанията продава ваксината си извън ЕС за бързо печелене на пари. По думите на Сорио компанията не печели от ваксината никъде по света, като на световно ниво цените варират между 3 и 4 долара за доза, което зависи от разходите за доставка.

Някои европейски лидери реагираха гневно на появилата се в петък новина, че планираните доставки на ваксината на компанията срещу COVID-19 ще бъдат сериозно ограничени. От Европейската комисия обявиха, че това е "недопустимо", докато Италия и Латвия предупредиха, че искат да съдят компанията. Комисията обяви нови правила за износ, които ще изискват от компаниите да уведомяват Брюксел за всяка ваксина, която възнамеряват да продават извън блока. Комисията също иска да знае какво количество е произведено във всеки завод и за къде са предвидени тези дози.

Сорио каза, че ЕС ще получи 3 милиона дози, след като ваксината бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Общо 17 милиона ще бъдат доставени до февруари.

Брюксел скастри забавянето на AstraZeneca с ваксините

Брюксел скастри забавянето на AstraZeneca с ваксините

"Искаме договорът ни да бъде изпълнен изцяло"

По думите му AstraZeneca ще произвежда по 100 милиона дози в света на месец от февруари. Той подчерта, че 17% от световното производство е за Европа, въпреки че представлява 5% от световното население.

Сорио е объркан защо германски медии пишат, че ваксината е само с 8% ефективност при тези на възраст над 65 г. Това не е вярно, категоричен е той.