Борбата на ЕС да си подсигури ваксини срещу коронавируса ескалира. Брюксел предупреди фармацевтични компании като AstraZeneca, че ще използва всички правни средства и дори ще блокира износа, ако обещаните количества не бъдат доставени, информира "Ройтерс".

Европейският съюз, чиито държави са далеч зад Израел, Великобритания и САЩ в имунизацията срещу коронавируса, се опитва да се сдобие с достатъчно ваксини, след като най-големите западни производители забавиха доставките за блока заради проблеми с производството.

Белгийски регулатори проверяват завод на AstraZeneca

Белгийски регулатори проверяват завод на AstraZeneca

Разследването е по молба на Европейската комисия

Докато центровете за ваксинация в Германия, Франция и Испания отмениха или отложиха планираната имунизация, ЕС разкритикува британско-шведския производител AstraZeneca, че не изпълнява ангажиментите си по договора и дори попита дали могат да се пренасочат доставки от Великобритания.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пише в писмо до четирима евролидери, че ЕС трябва да проучи правните средства за осигуряване  ваксини срещу коронавируса, ако преговорите с компаниите за забавените доставки не са успешни.

Германия забранява да се използва ваксината на AstraZeneca при хората над 65 г.

Германия забранява да се използва ваксината на AstraZeneca при хората над 65 г.

Комисията препоръчва ваксината да се използва само при хората на възраст между 18 и 64 г.

Ако не бъде намерено удовлетворително решение, вярвам, че ние трябва да проучим всички варианти и да използваме всички правни средства, и да приложим мерки в съответствие с Договорите, пише Мишел в писмото от 27 януари.

Представител на ЕС коментира, че правила на Общността за мониторинг и разрешаване на износ на ваксини срещу коронавирус могат да доведат до блокиране на износа, ако компаниите са нарушили договорите.

"Гардиън" пише, че милиони дози могат да бъдат блокирани от ЕС за Великобритания като част от отговора на Брюксел срещу забавените доставки.

Великобритания и ЕС в сблъсък за ваксината на AstraZeneca

Великобритания и ЕС в сблъсък за ваксината на AstraZeneca

Еврокомисарят подчерта, че Великобритания не трябва да бъде с предимство

Европейската комисия обяви, че нов механизъм за разрешение ще бъде създаден, който ще даде право на националните регулатори да отказват износ на ваксини.

Критерия за блокиране на износа ще бъде публикуван утре. Механизмът се очаква да бъде приет през следващите дни.

По-рано днес стана ясно, че белгийски регулатори са направили проверка на завод за производство на ваксината на AstraZeneca. Проверката край Брюксел е по молба на Европейската комисия.

AstraZeneca отложи среща с ЕС

AstraZeneca отложи среща с ЕС

По-късно от AstraZeneca опровергаха информацията

ЕС и AstraZeneca влязоха в спор заради проблем с доставките на ваксината.

Здравният еврокомисар Стела Кириакидес директно отхвърли аргумента на Паскал Сорио, изпълнителния директор на британско-шведската компания, че са сключили договор да доставят дози от ваксината първо на Обединеното кралство.

Еврокомисарят подчерта, че Великобритания не трябва да бъде с предимство само заради това, че е подписала договор с AstraZeneca три месеца преди ЕС да го направи.

Шефът на AstraZeneca: Договорът с ЕС за ваксината "не е задължение"

Шефът на AstraZeneca: Договорът с ЕС за ваксината "не е задължение"

Нашият ангажимент, цитирам, "нашите най-добри усилия"

AstraZeneca вбеси Брюксел и столиците в ЕС с предупреждението си, че ще успее да достави само 25% от планираните дози през първата четвърт на годината, след като Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината, което се очаква да стане в петък.

В същото време компанията увери британското правителство, което реши да не бъде част от програмата на ЕС за ваксинация, че ще изпълни задълженията си да доставя по 2 милиона дози на седмица за ваксиниране на британците.

ЕС инвестира 336 милиона евро в AstraZeneca за 400 милиона дози от ваксината на компанията. Първите 100 милиона трябваше да бъдат доставени преди април.

Доставките на AstraZeneca в Британия няма да бъдат засегнати

Доставките на AstraZeneca в Британия няма да бъдат засегнати

Правителството е сигурно и в доставките на Pfizer