Фармацевтичната компания AstraZeneca е предложила още 8 милиона дози от ваксината си през това тримесечие. ЕС счита това количество за неадекватно, тъй като има голяма разлика от предвиденото. Това съобщи пред "Ройтерс" представител на ЕС.

Фон дер Лайен: Договорът за AstraZeneca ще бъде публикуван днес

Фон дер Лайен: Договорът за AstraZeneca ще бъде публикуван днес

ЕК иска да знае къде са произведени ваксините преди одобрението от ЕМА

Миналата седмица британско-шведската фирма неочаквано обяви, че намалява доставките за ЕС заради проблеми с производството в завод в Белгия. Представители на Общността уточниха, че това означава 60% по-малко до 31 милиона дози в периода до края на март.

Представителят на ЕС, който директно е въвлечен в разговорите с компанията, коментира, че по-късно от AstraZeneca са предложили да се увеличат доставките до 39 милиона дози през първото тримесечие, което според ЕС пак не е достатъчно.

Германия забранява да се използва ваксината на AstraZeneca при хората над 65 г.

Германия забранява да се използва ваксината на AstraZeneca при хората над 65 г.

Комисията препоръчва ваксината да се използва само при хората на възраст между 18 и 64 г.

Двете страни сключиха споразумение през август, което предвижда компанията да достави най-малко 80 милиона дози на ЕС през този период, поясни източникът и добави, че вероятно дори 120 милиона, като това "зависи от тълкуването на договора".

Втори представител на ЕС каза, че компанията е предложила да достави 1/4 от предвиденото количество до март, което означава близо 40 милиона от 120 милиона дози, споменати от първия източник.

Доставките на AstraZeneca в Британия няма да бъдат засегнати

Доставките на AstraZeneca в Британия няма да бъдат засегнати

Правителството е сигурно и в доставките на Pfizer

Изпълнителният директор на AstraZeneca Паскал Сорио коментира пред вестници във вторник, че няма правно изискване компанията да достави дозите на ЕС в конкретен период.

Първият източник от ЕС подчерта, че на среща в сряда с представители на ЕС Сорио е повторил този аргумент и не е предложил допълнителни дози от обещаните 39 милиона по-рано тази седмица.