Бахрейн се превърна в една от първите страни в света, която пусна дигитален ваксинационен паспорт за Covid-19. Приложението BeAware на страната дава възможност на хората да покажат своя имунизационен статус две седмици след получаване на двете дози ваксина, когато антителата са започнали да се развиват.

Зеленият щит "Ваксиниран срещу Covid-19" е придружен от официален сертификат, в който се посочват името на потребителите, датата на раждане, националността и коя ваксина са получили.

Властите могат да проверят валидността му, като сканират QR код, свързващ националния регистър на ваксините. За да получат достъп до цифровия сертификат, потребителите трябва да са получили две дози от ваксината и трябва да изчакат две седмици след втората доза, за да започнат да се развиват антитела.

Други страни, които разработват подобни дигитални програми са Дания и Швеция, като и двете страни планират да стартират услугата през следващите седмици.

И СЗО заговори за имунизационни паспорти

И СЗО заговори за имунизационни паспорти

Набаро подчерта, че държавите ще могат да създадат "балони" с цел пътуване

Това се случва, тъй като Международният валутен фонд публикува нови данни, които прогнозират, че икономиката на Бахрейн ще нарасне с 3,3% през 2021 г., водена от бързата реакция на политиката за минимизиране на въздействието на пандемията. Това включва бърз и широко разпространен достъп до ваксинации и субсидии за заплати.

Кралството - което е само на 40 минути път с кола от Саудитска Арабия по мост - миналия месец предложи ваксини за цялата нация, предлагайки на всички граждани да избират. Потребителите попълват личните си данни и могат да избират между Sinopharm, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca или Sputnik V.

През ноември Бахрейн официално одобри ваксина за здравни работници от първа линия и бързо я разпространи за всички граждани и жители на възраст над 18 години.

Гърция и Израел договориха Covid ваксинираните туристи да пътуват свободно

Гърция и Израел договориха Covid ваксинираните туристи да пътуват свободно

Без да се налагат тестове и карантина, обеща Нетаняху

Кралството също така предостави услуга за бързо тестване, която може да диагностицира Covid-19 за 15 минути, без да е необходима специализирана лаборатория.

Държавите от Персийския залив - GCC предприеха поредица от предпазни мерки, включително масово тестване на населението и изграждане на полеви болници, което доведе до похвали от Световната здравна организация.

Обществените автобуси са превърнати в мобилни тестови единици и гражданите се тестват на случаен принцип, докато ранните интервенции включват скрининг на входни точки и ограничения за пътуване от зони с висок риск.

Всички потвърдени случаи са под карантина и се лекуват, като тези, които не могат да поддържат социална дистанция у дома, са настанени в карантинни центрове.

В ОАЕ полицията разположи интелигентни каски, способни да сканират температурите на стотици хора всяка минута.

Брансън се надява, че COVID паспортите ще улеснят пътуванията

Брансън се надява, че COVID паспортите ще улеснят пътуванията

Нови мерки срещу пандемията