Израел облекчава ограниченията, тъй като проучванията там показват, че ваксината на Pfizer е 98,9% ефективна за предотвратяване на хоспитализации и смърт при боледуване от коронавирус, предаде BBC. Страната влезе в третата си блокада на 27 декември. От неделя магазини, библиотеки и музеи могат да работят, но все още се изисква спазването на социална дистанция и носенето на маски. Министерството на здравеопазването съобщи, че това е първият етап от връщането към нормалния живот.

Израел не отчете странични реакции при деца, ваксинирани срещу коронавируса

Израел не отчете странични реакции при деца, ваксинирани срещу коронавируса

Здравните власти са разрешили да бъдат ваксинирани някои деца

Израел в момента е с най-много ваксинирани в света. Повече от 49% от хората са получили поне една доза. Редица обекти, включително фитнес зали, хотели и синагоги. изискват от посетителите "зелен паспорт" за ваксиниране. Малък брой хора, които са се възстановили от вируса и в момента не отговарят на условията за ваксина, също могат да получат сертификата. Паспортът, който се съдържа в приложение, се издава от здравното министерство и ще бъде валиден шест месеца - една седмица след втората доза.

Концерти и спортни събития се провеждат при 75% капацитет - до 300 души вътре и 500 отвън. Въпреки облекчаването на ограниченията, летището в Израел ще остане затворено още две седмици.

Премиерът Бенямин Нетаняху казва, че очаква 95% от израелците над 50-годишна възраст да бъдат ваксинирани през следващите две седмици.

Газа получи първите ваксини срещу COVID-19

Газа получи първите ваксини срещу COVID-19

След критики към Израел, че неправомерно бави доставките

Не са били регистрирани сериозни странични реакции при десетки деца на възраст под 16 г. в Израел, които са ваксинирани срещу коронавируса, тъй като са изложени на по-висок риск заради различни съпътстващи заболявания. Здравните власти разрешиха да бъдат ваксинирани някои деца, които имат затлъстяване, диабет, тежки белодробни и сърдечни заболявания, рак и имуносупресия.

По-рано тази седмица ивицата Газа получи първите си дози от ваксината, след като Израел одобри трансфера през нейната граница. Пратката включва 2000 дози руска ваксина Sputnik V, която ще се използва при пациенти с трансплантирани органи и пациенти с бъбречна недостатъчност, съобщи представител пред "Ройтерс". Палестинското министерство на здравеопазването сключи сделка с израелското за ваксиниране на 100 000 палестинци, които работят в страната. Смята се, че до момента пет милиона палестинци чакат ваксините си.