Първите дози коронавирусна ваксина пристигнаха в Ивицата Газа късно в сряда, след като Израел одобри доставката им. Май ал Кайла, министър на здравеопазването на Палестинската автономия, каза, че 2000 дози от руската ваксина Sputnik V са изпратени на територията. Тя каза, че ваксините ще бъдат разпределени на медицински екипи от първа линия. Министерството на здравеопазването на територията заяви, че приоритет ще бъдат и пациенти на диализа и хората, подложени на трансплантация, последвани от медицински работници, предаде NY Times.

Ваксините бяха доставени на фона на разгорещен дебат дали Израел носи отговорност за здравето на палестинците, живеещи на територията. Докато правозащитните организации твърдят, че международното право изисква Израел да предоставя на палестинците достъп до ваксини наравно с това, което предоставя на собствените си граждани, поддръжници на израелската политика твърдят, че палестинците са поели отговорност за здравните услуги, когато са подписали споразуменията от Осло през 90-те години.

Палестинците обвиниха Израел, че блокира ваксини срещу COVID-19 за Газа

Палестинците обвиниха Израел, че блокира ваксини срещу COVID-19 за Газа

Израел не е блокирал доставката и обвиненията на палестинците не са основателни

Ваксините, доставени в Газа, не се доставят от Израел, а от Палестинската автономия. Прехвърлянето им обаче изисква израелско одобрение и предизвика дебат в парламента на Израел. Палестинското правителство и Хамас разкритикуваха Израел след отказ да позволи доставките да влязат в Газа още в понеделник.

Палестинските власти призоваха Световната здравна организация да осъди действията на Израел. Говорител на Хамас каза, че наложената от Израел блокада е нарушение на всички международни закони и хуманитарни стандарти. Палестина се очаква да получи 2 милиона дози от различни производители. Палестинските власти съобщиха, че ще споделят ваксините с Хамас.