Палестински представители на правителството обвиниха Израел, че е блокирал първата доставка от 2000 ваксини срещу коронавируса, която е била предназначена за здравните работници. Еврейската държава не е позволила ваксините да бъдат доставени в Ивицата Газа, пише "Гардиън".

Правителството на Палестина поясни, че планираната доставка на руската ваксина "Спутник V " за Газа е блокирана на израелски контролно-пропускателн пункт в понеделник.

Израел бомбардира Газа

Израел бомбардира Газа

Не се съобщава за пострадали

"Окупационните власти попречиха да влязат", каза палестинският министър на здравеопазването Маи ал Каила. Тя добави, че тези дози са били предназначени за ваксиниране на здравните работници в интензивните отделения, където лекуват пациенти с коронавирус.

Израелски източник коментира пред британското издание, че властите са отправили молба към Съвета за национална сигурност да изпрати ваксини на Газа, но все още не е взето решение. Източникът поясни, че представителите на властите се появиха с ваксини на пропускателен пункт на Западния бряг южно от Рамала, но не им било позволено да преминат, тъй като искането все още се разглежда. Според представителя Израел не е блокирал доставката и обвиненията на палестинците не са основателни.

Израелски удари над Газа в отговор на ракетен обстрел

Израелски удари над Газа в отговор на ракетен обстрел

Няма данни за пострадали или щети