Европейските лидери са се обединили относно необходимостта от въвеждане на сертификат за ваксинация срещу коронавирус, но Блокът ще се нуждае от три месеца за подготовка. Това съобщи германският канцлер Меркел по време на пресконференцията си след края на първия ден от двудневната виртуалната среща на върха на ЕС.

Според канцлера такива сертификати първоначално ще бъдат разработени от всяка държава членка, като по-късно Европейската комисия ще ги направи единен документ. Това, заедно с допълнителна информация за гражданите, ще направи възможно пътуването в рамките на блока и би могло също така да позволи на гражданите на други държави да пристигнат в ЕС, отбеляза Меркел. В Германия вече е взето решение за издаване на сертификатите.

Евролидерите все още изясняват ще има ли имунизационни сертификати

Евролидерите все още изясняват ще има ли имунизационни сертификати

Сега са важни редовните доставки на ваксини, заявиха Лайен и Мишел

Меркел по-рано коментира и съществуващия проблем с ваксините. "В момента има проблем с приемането на ваксината на AstraZeneca", призна Меркел. В интервю за германския вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Меркел призна, че ваксината е отхвърляна от тези, които имат опасения за ефективността и безопасността й след лоша публичност.

По думите й ваксината е надеждна, ефективна и безопасна, одобрена от Европейската агенция по лекарствата и препоръчана в Германия да се прилага върху хора на възраст до 65 г. Всички органи ни съобщиха, че можем да се доверим на тази ваксина. Докато има недостиг на ваксини, както е в момента, не можете да избирате каква ваксина да се поставя, подчерта канцлерът. Запитана дали доброволно би си поставила ваксината, Меркел отговори: "Аз съм на 66 г. и не принадлежа към препоръчаната група за AstraZeneca".

По думите ѝ, ваксинирането срещу коронавирус най-вероятно ще се превърне в редовна практика в следващите години. Това ще се наложи заради новите щамове на вируса.

Припомняме, че председателят на Европейския съвет  Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен бяха по-уклончиви по темата на общата си пресконференция, като обявиха за приоритет в момента доставката на ваксини. Те засегнаха и темата за сертификатите, като обаче настояха, че ще са нужни месеци първо за уточняване на формата и информацията за притежателите на паспортите, както и че по този въпрос трябва да се произнесе науката, а не политиката.

За момента е ясно, че ограниченията за пътуване остават в сила.

Борисов: Подкрепяме свободното пътуване на ваксинираните срещу коронавирус

Борисов: Подкрепяме свободното пътуване на ваксинираните срещу коронавирус

Искаме производителите на ваксини да изпълнят договореното, каза премиерът след първия ден от заседанието на Европейския съвет