Шест са основните проблеми около борбата с коронавируса, които обсъждат на двудневното си заседание евролидерите. Приоритет в момента е гарантирането на редовните доставки на ваксини, които бяха забавени от производителите, за да се изпълни целта от най-малко 70% имунизирано население. Това заявиха на пресконференция в края на първия ден председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Призовахме компаниите за ваксини да осигурят повече прозрачност и предсказуемост при доставката на ваксини", каза Мишел.

Въпросът за и против въвеждането на специални документи за вече ваксинираните или преболедували коронавируса също е бил обсъждан, каза Мишел. Припомняме, че ЕС в момента е разделен по този въпрос, който освен свобода на движение при съществуващите в момента ограничения повдига и тревоги относно основни човешки права, които такива привилегии биха нарушили. Държави като Гърция бяха сред първите, призовали за такива сертификати, като сключи и споразумение с Израел за свободно пътуване на такива туристи. Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви в интервю, че подкрепя такава идея. Франция и Германия обаче все още не са напълно убедени в такава мярка.

Според Лайен, въпреки умората, която всички изпитват от продължаващите ограничения, остават предизвикателства като новите щамове на вируса, които се разпространяват и в ЕС, затова не трябва да се отпускаме в борбата с пандемията. Така остават в сила съществуващите правила при пътувания в чужбина. Тя обобщи данните за доставките на дозите от различните ваксини, които престои да пристигнат.

В САЩ и Великобритания има различни законодателни форми на забрана за износ на ваксини, но ЕС следва различен път - на лицензирането за износ. Европейската комисия издава разрешителни за износ на ваксини извън ЕС на компании. "98% от износа на ваксини извън ЕС е от Pfizer, който изпълнява договора, а останалото идва от Модерна," каза фон дер Лайен.

Борисов: Подкрепяме свободното пътуване на ваксинираните срещу коронавирус

Борисов: Подкрепяме свободното пътуване на ваксинираните срещу коронавирус

Искаме производителите на ваксини да изпълнят договореното, каза премиерът след първия ден от заседанието на Европейския съвет

Лайен заяви, че сертификатите за ваксинирани са научен, а не толкова политически въпрос. Ако бъдат въведени за ЕС, е важно какво ще представляват и съдържат - минимума информация, който ще бъде достатъчен. За изясняване на това ще са нужни месеци, като е важно да се уточни, че политиката тук няма да бъде намесена. Това е чувствителна информация, така че думата ще има Световната здравна организация (СЗО), каза тя. Ще бъде въведен обаче единен номер за тези, които са ваксинирани, преболедували са или са дали отрицателна проба.

На въпрос на репортер, Мишел допълни след нея, че е възможно информацията да е по-подробна. Например, да са описани изследвания и тестове. Той обаче също се въздържа на този етап от конкретика какво точно ще пише, тъй като е предмет на допълнително обсъждане.

Мишел каза още, че държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз подкрепят инициативата за сключване на международно споразумение за борба с пандемиите.

Българският премиер Бойко Борисов вече публикува изявление във "Фейсбук", в което обяви, че страната ни се присъединява към призивите за доставки на ваксини и документите за ваксинираните.