"Производителите на ваксини трябва стриктно да спазват договорите за доставки. С колегите от Европейския съвет сме единодушни, че трябва да сме максимално твърди и да изискаме от компаниите полагащите ни се количества в срок". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в края на първия ден от видеоконференцията на членовете на Европейския съвет, съобщиха от Министерски съвет.

Припомняме, че днес и утре евролидерите обсъждат мерките за борба с коронавирус, както и недостигът на ваксини и възможното въвеждане на зелени паспорти, които дават специални права на вече ваксинираните или преболедували. България също е сред страните, които ппдкрепят безпроблемното пътуване на такива хора.

Ние, държавите членки, стриктно сме спазвали договорите, стриктно сме дали пари, за да направят съответните проучвания и да създадат ваксината", категоричен бе Борисов и добави, че усилията за увеличаване на производствения капацитет трябва да продължат.

Европейският съвет обсъжда Covid мерките и сигурността в четвъртък и петък

Европейският съвет обсъжда Covid мерките и сигурността в четвъртък и петък

Ваксини, имунизационни паспорти и сътрудничеството с НАТО

Министър-председателят приветства също така идеята да бъдат осигурени бързи коридори за защитените от COVID-19 граждани като в същото време се запазят личните им данни. А хората, които не са се ваксинирали, да не бъдат ограничавани да пътуват. Борисов подкрепи и създаването на европейски портал, чрез който да се координира информацията, а това от своя страна ще даде възможност гражданите да се върнат по-бързо към нормалния живот и пътуванията. "Разбира се, това може да влезе в действие само, когато всички желаещи европейски граждани са получили ваксина. Така, че с обединени усилия всички държави членки в момента полагат огромни усилия да се измъкнем от пандемията", подчерта той.

Премиерът Борисов добави, че общият европейски подход в битката с COVID-19 към момента дава изключително добри резултати, а ваксиниране е най-доброто, което е направил, Европейският съюз. "Не си представям, ако всяка държава членка трябваше самостоятелно да договаря и доставя ваксини, как щяхме да се справим, особено в конкуренцията на държави като САЩ, Бразилия, Израел, Великобритания", добави Борисов. Министър-председателят изтъкна, че трябва да има солидарност и да бъдат подпомогнати и други страни като тези от Балканите и от Африка, но по най-бързия начин първо трябва да се ваксинира европейското население.

Премиерът Борисов изтъкна, че въпреки ограниченията в другите държави, там броят на заразените продължава да бъде висок. Докато в България мерките са либерални и същевременно ефективни. "С дисциплина, дистанция, толерантност ще се върнем към нормалността. Ние продължаваме да облекчаваме мерки вследствие на това, че нашите показатели са доста по-добри от всички държави, които са с пълен локдаун", отбеляза премиерът Борисов и добави: "Вярвам в интелигентността на българина, в неговата възможност сам да преценява, оставяме свободата на решение на всеки един човек".

Припомняме, че по-рано днес здравният министър Костадин Ангелов остро критикува забавените доставки на ваксини и извиненията на производителите. "Уважаеми представители на AstraZeneca, нека да съм пределно ясен, нямаме нужда от вашата учтивост, а от ваксини. Нека уговорките да се спазват. На тази бази ние правим всичко, което сме постигнали до този момент", заяви Ангелов. С 60% е намален планът за доставка на ваксините на AstraZeneca до август месец. "Неприятно сме изненадани от поредната неспазена договорка от формата, която трябваше да достави оксфордската ваксина", каза Ангелов.

Той изброи фактите: 117 000 дози пристигнали на 22-ри февруари, с 33 000 по-малко от поетия ангажимент за доставка през февруари, на 15 февруари е имало информирани, че до края на месеца ще има две доставки от 87 000 и 54 000 дози, но в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки.

"Астра зенека" няма да изпълни ангажимента си за над 147 000 дози до края на февруари, имахме информация, че на 1 март ще получим 52 000 ваксини, а не 142 000, както бе обещано", уточни Костадин Ангелов. Светлината на тунела по думите на Ангелов вече е ваксината на Johnson & Johnson. "Когато дойде ваксината, която е аденовирусна, ще ни помогне за изграждането на стратегия за имунизация с този тип ваксина", заяви министърът. Намираме се в световна криза, трябва да има оперативни решения, които трябва да бъдат незабавни", каза още здравният министър.

На фона на ръст на новозаболелите временно спират и зелените коридори за ваксиниране.

Костадин Ангелов: Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини

Костадин Ангелов: Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини

С 60% е намален планът за доставка на ваксините на AstraZeneca до август

Припомняме, че преди ден стана ясно, че заведенията ще работят от 1 март на 50% капацитет до 23 ч. Още на 14 февруари премиерът Бойко Борисов заяви, че заведенията ще отворят на 1 март. На вчерашното заседание на Министерския съвет той потвърди, че на 1 март ресторантите и игралните зали ще бъдат отворени, а от 1 април ще заработят и нощните заведения. Освен да подготви обектите за отваряне, пред бранша стои още едно предизвикателство - да намери кой да работи в тези заведения. Над 35 000 души и то квалифициран персонал, трайно са напуснали сектора. Данните са на Министерството на труда и социалната политика.

Ваксинирането срещу Covid-19 е личен избор. Това заявиха от Българската асоциация на заведенията у нас и Сдружението на заведенията в България в своя позиция до медиите. Ние, като браншови асоциации в сферата на ресторантьорския и развлекателен бранш, имаме за цел единствено да предлагаме начини и варианти за подобряването на бизнес средата в сектора. Функциите, влиянието и възможностите ни не позволяват да се произнасяме по теми, които не са от нашия ресор на действия, посочиха от двете организации.