Вече сме много недоволни, защото, когато трябваше да даваме милиони, ние ги давахме точно, на минутата, а сега, когато трябва най-големите компании да спазват договорите, се мотаят и поставят под риск ваксинационните ни планове. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Панагюрище по повод закъсняващите пратки с ваксини.

Той напомни, че страната ни заедно с другите членки на ЕС е плащала надлежно за всички видове ваксини.

"Готов съм и самолета да изпращаме да идват с по ден-два по-рано, ще спестяваме по 2 дни. С това темпо 2 дни са 40 000 човека", коментира премиерът проблемите с логистиката.

Преговорите се водеха изцяло от ЕК, ние бяхме надлежни платци, изтъкна Борисов.

ВМА спира "зелените коридори" за ваксиниране

ВМА спира "зелените коридори" за ваксиниране

Болницата е изчерпала наличните ваксини

Той съобщи, че е разговарял с колегите си и е обсъдено да се направи електронен паспорт или зелен електронен коридор за тези, които са ваксинирани в Европа или могат да удостоверят, че имат антитела. Идеята на документа е да не се налага да им се правят PCR тестове, да им се слагат карантини и да им се възпрепятства пътуването. Темата ще бъде обсъдена на предстоящата видеоконференция на Европейския съвет. 

Борисов изрази надежда, че ЕК ще се намеси по-твърдо, ако трябва дори със съд, за да се върнат парите за направените инвестиции. Той подчерта, че твърдо подкрепя председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен във всичките й действия за осигуряване на договорените количества ваксини.

"Напомням на големите световни компании, че инвестирахме, за да произведат ваксини. Не е честно, ако някой дава повече пари от ЕС, да им се пращат повече ваксини", отчесе той.

Костадин Ангелов: Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини

Костадин Ангелов: Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини

С 60% е намален планът за доставка на ваксините на AstraZeneca до август

По време на посещението на премиера в Панагюрище кметът на града Никола Белишки го запозна с изпълнението на важни за общината проекти. Правителството отпусна средства в размер на 2 573 480 лева за почистване на речното корито на река Луда Яна на два етапа в регулационните граници на Панагюрище. 

Припомняме, днес получихме още 12 000 дози от ваксината на "Модерна".

До края на седмицата в страната ни се очаква да пристигне и четвъртата поредна доставка и от ваксината на AstraZeneca. В прессъобщението не се посочва какво е количеството, което се очаква да пристигне, след като вчера стана ясно, че и за март месец количеството, обещано за Европа, няма да бъде изпълнено.

Заради забавянето на доставките се стигна до изчерпване на наличните количества на места у нас. Още вчера стана ясно, че за личните лекари ваксини няма. Те или не получаваха заявените количества или получаваха много малко дози.

Тази сутрин от ВМА обявиха, че се налага временно да спре "зелените коридори" за ваксиниране. На брифинга на Националния оперативен щаб по-късно днес стана ясно, че временно спират всички "зелени коридори".

От Здравното министерство с гневно писмо до AstraZeneca

От Здравното министерство с гневно писмо до AstraZeneca

Причината - забавяне на доставки на ваксини