12 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на Moderna са пристигнали днес, 25 февруари, съобщават от Министерство на здравеопазването.

Ваксините са приете в склада на "БулБио-НЦЗПБ". Това е четвъртата доставка от препарата на Moderna.

До края на седмицата в страната ни се очаква да пристигне и четвъртата поредна доставка и от ваксината на AstraZeneca. В прессъобщението не се посочва какво е количеството, което се очаква да пристигне, след като вчера стана ясно, че и за март месец количеството, обещано за Европа, няма да бъде изпълнено.

Лидерите на страните от Европейския съюз заседават днес онлайн. В заседанието участие ще вземе и премиерът Бойко Борисов.

Основните теми на разговорите ще бъдат настоящата ситуация във връзка с пандемията, свързана с COVID-19, готовността за реакция при заплахи за общественото здраве. След прегледа на епидемичната обстановка ще се обсъди координирането на действията в отговор на пандемията. Членовете на Европейския съвет ще акцентират върху процеса на разрешаване, производство и разпространение на ваксините, както и върху движението на хора между различните държави. Ще се обсъжда бъдещата система за удостоверения на ваксинираните, като се очаква Европейската комисия да предложи общ, световен регистър.

А днес в Европейския парламент две комисии организират публично изслушване на изпълнителните директори на големите фармацевтични компании сред които тези на AstraZeneca, Moderna, Pfizer, CureVac, Novavax, Johnson & Johnson.