Да се осигурят зелени коридори за всички желаещи да се ваксинират срещу COVID-19. Това препоръча премиерът Бойко Борисов заедно с отварянето на четвъртата фаза от ваксинационния план.

Премиерът проведе работно съвещание, съобщиха от Министерския съвет.

На присъстващите премиерът заяви: "Отивате по регионите в страната, за да наблюдавате процеса лично и пускате зелени коридори за желаещи да се ваксинират. Така процентът ваксинирани ще се повиши много, ще имаме още по-голям щит срещу пандемията и няма да се налага допълнително затваряне или рестрикции, каквито има в другите държави", заяви Борисов.

На обсъждането бяха представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и здравния министър. На първо място е важно всеки желаещ лекар да бъде ваксиниран, изтъкна Борисов.

Откриват 318 временни пункта за ваксиниране за COVID-19

Откриват 318 временни пункта за ваксиниране за COVID-19

Здравният министър определя РЗИ-тата и болниците

Същевременно, след като са създадени условия за ваксиниране и за втората и третата фаза, трябва да се даде възможност и за всички останали, които чакат, за да бъдат ваксинирани.

Здравният министър Костадин Ангелов заяви, че общо към 18 февруари 25 441 са ваксинирани с втора ваксина и 90 514 са общо ваксинираните с първа доза на ваксината.

С ваксинирането не намалявал шансът от пренасяне на COVID-19

С ваксинирането не намалявал шансът от пренасяне на COVID-19

Това мнение изрази имунологът проф. Сорен Хайрабедян

По думите на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов до края на деня се очаква доставка от 57 600 дози от Оксфордската ваксина, като е създадена организация още утре сутринта тези количества да бъдат разпределени до всички 28 РЗИ-та в страната.

"Следващата седмица очакваме нови 180 000 дози от трите разрешени за употреба ваксини", обясни Кирилов. За месец март от производителите и от Европейската комисия се очакват поне за 500 000 дози, което позволява да бъде стартирана и четвъртата фаза от Националния ваксинационен план, каза Кирилов.

Европейската агенция по лекарствата започна финалния етап от оценката на документацията на четвъртата очаквана ваксина - на компанията "Джонсън и Джонсън", заяви директорът на Агенцията по лекарства.

Проф. Хайрабедян: Ваксинирането на малък брой хора не помага на цялото население

Проф. Хайрабедян: Ваксинирането на малък брой хора не помага на цялото население

Комбинирането на ваксините може да има непредвидими реакции при някои хора

"Беше предоставена допълнителна информация на медицинските специалисти, също така - експертни становища по всички специалности, така че всички медицински специалисти, които поставят ваксини, да бъдат спокойни за официалната информация, свързана с трите ваксини", изтъкна още Богдан Кирилов.

По думите на здравния държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев има спад на смъртността в страната. "Това показва, че опасенията, че британският вариант на вируса ще бъде по-тежък, засега не се оправдават", каза Кунчев.

Спад на смъртността бе потвърдена и от председателя на НОЩ Венцислав Мутафчийски. Според него това е резултат както от натрупания опит на медицинските екипи при лечението на COVID-19 и от намаления натиск върху здравните заведения. "Има възможност всички болни, които постъпват, дори и в тежко състояние, да получат адекватни грижи. Това е важното", категоричен беше Мутафчийски.

анкета

От къде очаквате още информация за ваксините срещу COVID-19?

Виж резултати

от Министерство на здравеопазването и ИАЛ 31.7%

от личния си лекар 19.5%

от близки и познати 6.5%

от медиите 22.2%

от други специализирани източници 20.2%

Припомняме, ваксинационният план включва четири фази. В първата фаза са лекарите, стоматолозите, работещите на първа линия с болни и заразени с коронавирус.

Във втората фаза са учители, преподаватели, непедагогически персонал.

Третата фаза са служителите на полицията, отбраната, чиновниците и тези, които съхраняват ваксините.

Четвъртата фаза на ваксинационната кампания у нас ще обхване хората с хронични заболявания, както и тези на възраст над 65 г.

На 29 януари бе променен ваксинационния план заради служителите на СИК за предстоящите избори.

Страната е разделена на шест района за ваксиниране. Район 1 включва областите: Видин, Монтана и Враца. Район 2 включва областите: Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе.

Район 3 включва: Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра

Район 4: София-град, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Район 5 включва: Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Район 6 включва областите: Сливен, Ямбол и Бургас.