Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 показва доставката на ваксините, а страната ще бъде разделена на шест региона на ваксиниране.

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерски съвет, посветен на приетия план за ваксиниране срещу коронавируса.

Район 1 включва областите: Видин, Монтана и Враца. Район 2 включва областите: Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе.

Район 3 включва: Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра

Район 4: София-град, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Район 5 включва: Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Район 6 включва областите: Сливен, Ямбол и Бургас

Планът подлежи на актуализация и когато бъдат утвърдени всички документи за ваксините, планът ще претърпи корекция и ще бъде доразработен.

Националният план за ваксинирането срещу коронавируса е разработен от работна група със заповед на здравното министерство. Използвани са указанията на СЗО и е съобразен с особеностите на българското здравеопазване. Планът е динамичен, подготвен за адекватна промяна. В плана са разработени и показани компонентите на заинтересовани страни, даден е общ преглед на ваксините и разработването на ваксините по фази.

Получаваме 125 000 дози от ваксината на "Пфайзер" около Нова година

Получаваме 125 000 дози от ваксината на "Пфайзер" около Нова година

Подготвя се национален план за ваксинация на населението

За изработването на плана са разработени фазите за ваксиниране на хората по таргетни групи - всички медицински специалисти - 243 600 лица, персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки, в трета фаза попадат служителите на критичната инфраструктура, в четвърта фаза попадат възрастни хора на и над 65-годишна възраст, в пета фаза влизат уязвими групи на населението.

Фазите и обхвата на лица, които попадат в тях са изготвени в тясна координация от експертите в здравното министерство. Всички български граждани, в която и таргетна група да попаднат, ваксинирането за тях ще бъде доброволно и след ясно подписано информирано съгласие за ваксината, подчерта здравният министър.

На въпрос дали ваксината ще стига до хората или хората до ваксината, министър Ангелов увери, че възнамеряват ваксините да стигат до хората. 

Българите раздвоени за ваксината срещу COVID-19

Българите раздвоени за ваксината срещу COVID-19

Според "Галъп" 43% от българите казват "да" на ваксината, а 48% я отричат

По думите му, когато дойдат повече ваксини, ще бъде необходима етична структура, която да бъде предложена на хората за достъпност на цялата информация. Всяка една ваксина ще се поставя от лекар, защото трябва да прецени какво е здравословното състояние на пациентите, поясни проф. Ангелов.

Той посочи, че целият ресурс на държавата ще осигури и гарантира достъпа на гражданите до ваксината. Няма да има пожелал човек, който да е избрал ваксината и тя да не му бъде доставена. Няма да има такова нещо, увери проф. Ангелов.

Той подчерта, че хората ще имат избор на ваксината, за да изберат каква ще си сложат. Ваксината ще бъде безплатна, доброволна и доброволността предполага възможността хората да изберат, обясни проф. Ангелов.

Здравната комисия одобри покупката на ваксини срещу COVID-19

Здравната комисия одобри покупката на ваксини срещу COVID-19

Споразуменията са сключени от ЕК и трима производители на лекарства

Здравният министър отчете, че вече разполагат с два хладилника за съхранение на ваксините срещу COVID-19 в БулБио, а до края на деня такъв хладилник за съхранение на ваксините ще се инсталира в столичното РЗИ. В събота ще бъде инсталиран такъв хладилник и в РЗИ- Бургас.

Имаме готовност за спинцовки, разтворител и цялата необходима логистика за цялата хладилна верига за ваксините срещу коронавируса, увери проф. Ангелов.