Здравният министър Костадин Ангелов е притеснен от бавния темп на ваксинация в страната. Притесняват го и продължаващите заявки и изказвания, които са скептични към ваксината, включително идващи и от негови колеги, които съветват пациентите си да изчакат, за да се натрупа още информация.

"За мен като лекар това е неразбираемо, защото всеки загубен човешки живот е загуба за цялата държава. В този смисъл грешна е стратегията да изчакаме недоверието ни да се превърне в доверие. Ние лекарите сме полагали клетва да опазваме човешкия живот и да се облягаме в решенията си на науката. Науката днес казва, че ваксините са сигурни и ще гарантират нормалния ни живот, когато ваксинираме поне 70% от населението."

43% от българите все още не искат да се ваксинират

43% от българите все още не искат да се ваксинират

Причините - безопастността и страничните ефекти на ваксината

За да се забърза процесът на ваксинация в страната, здравният министър смята да отвори и четвъртата фаза на ваксинация, която е масовата. В четвъртата фаза попадат възрастни хора на и над 65-години и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити. Целта е да се пресече по този начин и практиката записани в списъците желаещи, да не се явяват и да остават количества ваксини.

Неодобрение обаче Костадин Ангелов изказа и по отношение на очакванията на гражданите да имат избор на ваксина, въпреки че още от декември месец той нееднократно заявява, че всеки желаещ да се ваксинира ще има и избор с каква ваксина да стане това.

Костадин Ангелов не разбира притеснения и претенциите към определен тип ваксина и защо се чака. Няма никакви основания за това, смята той. Нормален живот ще имаме при 70% ваксинирани или постигане на колективен имунитет. Като пример той даде себе си - ваксинирал се е с каквато ваксина има в момента.

В момента няма избор на ваксина, но ще дойде време, когато в хладилниците на РЗИ-та ще има избор от ваксини на 3-4-5 и дори 6 вида ваксини. Това сега не е така и затова според здравния министър: Най-добрата ваксина е тази ваксина, която е налична.

Да чакаме да се случи нещо, което си мислим че е правилно, не е добрата тактика в момента, препоръча Костадин Ангелов.

Поръчваме още 3 млн. дози РНК ваксини

Поръчваме още 3 млн. дози РНК ваксини

За да може всички български граждани да избират

Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов проведе работно съвещание в сградата на РЗИ - Враца, на която обсъди изпълнението на имунизационната кампания. Засега обстановката в областите Враца, Монтана и Видин е спокойна, стана ясно на съвещанието. Засега има увеличение на заболеваемостта, но няма натиск върху болниците. Всички болници са обезпечени с достатъчно количества лични предпазни средства, дезинфектанти и консумативи.

Новите случаи на коронавирус са 1349, излекуваните са 748

Новите случаи на коронавирус са 1349, излекуваните са 748

Направени са 11 604 диагностични теста...

По отношение на исканията на личните лекари здравният министър коментира, че те ще получат отговор на всички свои въпроси, касаещи ваксините и ваксинационния процес, така че да проведат една информативна и спокойна кампания сред пациентите от листите си.

Най-късно в началото на март ще заработи модулът в Единния информационен портал за регистрация на желаещите да бъдат имунизирани. Системата ще дава възможност всеки гражданин, независимо в коя точка на страната се намира, да избере ваксинационния пункт, в който да бъде имунизиран. Платформата представлява своеобразна електронна регистратура, като въвеждането ѝ значително ще улесни хората, беше категоричен Ангелов. Той заяви и че заплащането на лекарите за ваксиниране ще се извършва за всеки един ваксиниран, независимо дали е или не е осигурен той.