Малко са желаещите да се ваксинират срещу коронавирус, между 5 и 10%, като личните лекари дори няма смисъл да правят списъци, каквито се изискват от личните лекари до 15 февруари.

Мнението е на д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София. От неговата листа пациенти са се записали 8% от всички възрастови групи и това е значителен брой, тъй като при негови колеги има и значително по-малко желаещи.

Миндов отново настоя намаляване на административна тежест на лекарите, които се ангажират с ваксинацията, както и за още по-ясни указания, особено за действие при странични реакции. Проблеми софийските лекари с процеса на ваксинация няма да имат, но проблеми може да има при практики в провинцията, а именно там е съсредоточено възрастното население. Много малко ваксини са поставени на хора над 65 възраст до този момент, а именно те са включени в четвъртата фаза. Много от практиките на лекарите в провинцията са отдалечени от болници и нямат бърз и лесен достъп до спешна помощ. Освен това ако има проблеми, един специалист не е достатъчен, за да реагира и екипите по ваксинацията трябва да се състоят от поне двама души - лекар и медицинска сестра.

Джипитата искат по-ясни и подробни указания за ваксините

Джипитата искат по-ясни и подробни указания за ваксините

Според д-р Георги Миндов фазите на ваксиниране са размити

Не е нормално лекарите да се превръщат в куриери на ваксини, настоя Георги Миндов.

Миндов посочи още, че нежеланието да се ваксинира не разглежда вторичните проблеми и трайните увреждания, които може да предизвика COVID-19. Всеки трябва да мисли за своя живот и това, че с преболедуването на Ковид проблемът не свършва. Голяма част от пациентите ще излязат с трайни увреждания, предупреди Миндов, който предвижда значителна работа на ТЕЛК комисиите в следващите години.

Председателят на столичната организация е песимист по отношение на това дали ще светът ще се върне напълно към стария си начин на живот и смята, че не може да не се наложат ограничения при пътуването. "Не виждам свободното движение да остане." Затова и ваксинирането и сертификата за него може да се превърне в своеобразен паспорт във времето.

Д-р Миндов за доц. Мангъров: Ако иска да тича гол, в неговия театър няма да играем

Д-р Миндов за доц. Мангъров: Ако иска да тича гол, в неговия театър няма да играем

Заразените с коронавирус са 3-4 пъти повече от обявяваните всекидневно 4-5 хиляди случая