Още нямаме изготвени алгоритми за работа в условия на грип и пандемия. В Пловдив има разкрити кабинети за COVID-19, а такива в София няма. Това каза председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че в София трябва да има поне по един на община кабинет за пациенти със симптоми на коронавирус. Настояваме за такива кабинети и да можем да назначаваме по някакъв алгоритъм за PCR тестове, заяви Миндов.

Той добави, че при срещата с доц. Кунчев общопрактикуващите лекари са поискали да могат да издават електронни направления за безплатни PCR тестове на пациенти със симптоми на коронавирус.

Вирусът е многолик. При всеки човек се проявява различно. Ние искаме да няма лимит на тези PCR тестове. Имаме разбиране и уверение, че трябва да можем да завършим диагностичния процес. Има хора, които ще злоупотребят, но те ще са малък процент, смята Миндов.

В заключение той допълни, че тази година има много по-голям интерес към противогрипните ваксини, като до седмица-две трябва да бъдат получени при общопрактикуващите лекари.

Припомняме, че още на 21 май Сдружението на общопрактикуващите лекари поискаха да могат да издават направление за PCR тест.