Всеки лекар-специалист и личен лекар да може да издава направление да си направиш PCR тест, заплатен от НЗОК, за хората със симптоми за коронавирус. Сега това направление да не се издава от Регионалната здравна инспекция, а всеки специалист или личен лекар да отпуска разрешение и касата да го заплаща. За това настояват от Сдружението на общопрактикуващите лекари, съобщи БНР.

С анекс към Рамковия договор Здравната каса ще заплаща по 60 лева за PCR тест на лечебните заведения и лаборатории, сключили договор с нея. Тест по здравна каса могат да получат хората, съмнителни за коронавирус, които посетят личния лекар, а той ги насочи към специалист, който да отпусне направление за PCR тест, с което се отива в РЗИ.

Припомняме, вчера от Министерството на здравеопазването съобщиха, че не одобряват идеята за въвеждане на задължителен PCR тест при хоспитализация в лечебно заведение.

"PCR теста може да назначава само лекар, който работи в РЗИ, което е изключително странно, защото първо РЗИ нямат никакви договорни отношения с Националната здравноосигурителна каса", заяви доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на личните лекари.

По думите му едва ли лекарите там са по-компетентни и по-добре познават пациентите си, отколкото личните лекари или колегите инфекционисти, които всеки ден се занимават с пациенти.

Това решение вероятно е взето, за да има някакъв контрол върху разходването на финансовите средства, но чисто професионално погледнато в него няма никаква логика".

"Не е разумно разкарването на пациенти, силно съмнителни за коронавирус, през различни институции", каза д-р Веселина Колева, началник на Клиничната лаборатория на болница "Токуда".

Тя смята, че е възможно пулмолог или гастроентеролог, или защо не и невролог да могат да издадат такова направление за изследване за коронавирус.

От Сдружението на общинските и на областните болници излязоха с обръщение държавата да заплаща тестовете за всички пациенти.

Мнението на д-р Неделчо Тотев е, че сдруженията приемат подобно становище, ако държавата реши да заплати този тест, това би било идеално.

"Хубаво би било всеки, който постъпва в болницата, да има направен PCR тест. За съжаление обаче, в голяма част от регионите на България това е невъзможно поради липса на лаборатории, а знаете, че тестовете се плащат от Здравната каса, само ако са назначени от РЗИ или от лекар, ако има съмнение за такова заболяване - само тези хора се пращат на така наречените безплатни тестове", допълни д-р Васислав Петров.