Министерството на здравеопазването не одобрява идеята за въвеждане на задължителен PCR тест при хоспитализация в лечебно заведение. Това заявяват от ведомството в позиция до медиите.

Поводът е изпратена до Министерството на здравеопазването позиция на Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници и Сдружението на общинските болници в България.

От здравното министерство поясняват, че по отношение на критерии за изследване за COVID-19 се прилагат насоките на Световната здравна организация, а именно:

Наличие на симптоми на остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, повишена телесна температура или затруднено дишане), близък контакт с вероятен или потвърден случай на COVID-19 или анамнеза за пътуване в държави с регистрирано вътрешно разпространение на COVID-19.

От ведомството подчертават, че назначаването на PCR тест за COVID-19 се осъществява по преценка на лекуващ лекар или на съответната регионална здравна инспекция.

Считаме, че от медицинска гледна точка няма необходимост всеки постъпващ в болница пациент да бъде тестван с PCR тест за COVID-19, ако няма медицински показания за това. Това на практика не се прави за нито едно заболяване, допълват още в позицията си от здравното министерство.

По думите им въвеждането на подобно изискване значително би затруднило навременния достъп на гражданите до медицински услуги и здравни грижи.

Те припомнят, че в анекса към НРД фигурира "Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19". Тази дейност могат да изпълняват лечебните заведения и лаборатории, които имат договор с НЗОК и фигурират в заповедта на здравния министър, с която се определят лечебните заведения за лабораторно потвърждение на COVID-19 по PCR метода.

В заключение от здравното министерство отбелязват, че приемът за диагностика и лечение се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия.