"Има райони в страната с много висок интерес към ваксинацията, но има и такива със слаб. В София интересът е умерено висок. В моята практика около 7% от хората са се записали за ваксиниране. Ще имаме повече желаещи, когато отпадне психологическата бариера при масовото ваксиниране."

Това заяви пред БНР д-р Георги Миндов, председател на столичното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Той поясни, че фазите на ваксиниране са размити и се влияят от наличностите на ваксините. По думите му джипитата чакат редица указания за ваксините.

"Искаме по-подробни, ясни и необтекаеми указания от гледна точка на относителни противопоказания на ваксините на "АстраЗенека", на относителни противопоказания, на временно отлагане на ваксинирането. Няма указания за хора с различни заболявания, защото нямат проучвания. Единствено имат за тежки фибрилни състояния, но и там няма много яснота", обяснява д-р Миндов.

Заявка при джипи, ако искате ваксина, до юни – ще се имунизират 2 млн.души
Обновена

Заявка при джипи, ако искате ваксина, до юни – ще се имунизират 2 млн.души

Предстои сключване на договор със 7-ма компания

Лекарят подчерта, че е необходима и логистична организация за пациентите в по-отдалечените региони.

"Ако в миналото пациентът е имал алергични реакции по различни причини, той трябва да го съобщи преди ваксиниране. Редно е такива пациенти да не се ваксинират в амбулаториите при нас, а в центрове, където може да им се осигури помощ при анафилактични реакции", допълни още специалистът.

Д-р Миндов поясни, че се забелязва рязък ръст на новозаразените с коронавируса и изрази притеснение, че "кривата спада бавно, но бързо се катери".

Джипитата започват да записват желаещите да се ваксинират срещу COVID-19

Джипитата започват да записват желаещите да се ваксинират срещу COVID-19

Очаква се масовата ваксинация да започне в края на февруари, уточняват от БЛС