Европейската комисия е сключила 6 договора с 6 производителя на ваксини. За пет от тях държавите членки вече имат заявка. А България от тези пет производителя е поръчала 12 милиона доза за 2021 г. С шестия производител, за който предстои да бъде одобрен, обемът, който може да се поръча е до 4.5 милиона дози. Общото количество става 16.5 милиона дози. Предстои сключване на договор със 7-ма компания, от там може да има поне още 1.5 милиона дози, с което стават 18 милиона дози, гарантирани за страната ни. Това обясни на брифинга на Националния оперативен щаб директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Сценарият за масово ваксиниране при пет одобрени компании - до средата на годината, примерно до юни - в България може да се ваксинират 1 милион души; ако се включи и ваксината на Оксфорд, до края на юни ще се ваксинират 2 милиона души.

Ако четвъртата ваксина има одобрение март-април, ще се ваксинират 2.4 милиона души. Ако петата ваксина получи разрешение за употреба април - над 2.5 милиона души.

Приоритетни ваксини и за работещите в хранителната промишленост искат от бранша

Приоритетни ваксини и за работещите в хранителната промишленост искат от бранша

За да се гарантира, че няма да спират производства и да има недостиг на храни

През февруари и март се очакват над 800 000 дози ваксини да пристигнат в страната.

Около 2 милиона ваксинирани до края на юни предвиди председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов. Той посъветва пациенти, които искат да се ваксинират, да заявят това при личните лекари, за да се изготви алгоритъм за часови интервали.

"Масовата ваксинация е предизвикателство, но е напълно осъществимо", каза той. Брънзалов смята, че на ден едно джипи може да прави между 10 и 20 ваксини. "Ние сме готови, нашите кабинети отговарят напълно на условията, на ваксинация трябва да се явяват здрави пациенти без симптоми", посъветва той.

Мангъров: Докато се натуткаме с ваксините, нещата с коронавируса ще приключат

Мангъров: Докато се натуткаме с ваксините, нещата с коронавируса ще приключат

Тестването на учителите било хвърляне на пари на вятъра

От края на февруари може да започне четвърта фаза от масовата ваксинация в България. Това каза на брифинга на НОЩ здравният министър Костадин Ангелов.

Коментарът му е по повод дали правителството ще успее да се справи с идващите избори на 4 април и дали те ще са безопасни за членовете на СИК и гласуващите граждани.

Той предложи на всеки член на СИК, който иска да се включи във ваксинацията, да го направи, за да има ефективен имунитет до датата на изборите. Има в момента около 260 000 дози, които ще стигнат за около 30 000 души, потвърди директорът на ИАЛ Богдан Кирилов.

За изборите ще бъдат осигурени лични предпазни средства за всеки член на избирателна комисия - по две маски с висока степен на защита, дезинфектанти и машини за филтриране на въздуха.

Усилия ще бъдат насочени и към мобилните секционни избирателни комисии, които ще посещават хора в изолация или карантина. За тях също има осигурени ваксини.

Припомняме, че тази сутрин по време на брифинг стана ясно, че три области остават в червено по разпространение на COVID-19.

По отношение на мерките: "България продължава да поддържа добри нива на заболеваемост, сравнено с всички европейски страни", каза здравния министър по-рано.

В тази връзка, проф. Венцислав Мутфчийски подкрепи мерките у нас и заяви, че ресторанти и баровете са в индекс 9 по опасност от заразяване с коронавирус.