Подкрепяме заповедта на здравния министър. За това бе категоричен и председателя на НОЩ проф. Венцислав Мутфчийски. Коментарът му е по повод исканията и протеста на ресторантьорите вчера да отворят заведенията, което на този етап е разрешено да се случи от 1 март.

Ако имаме индекс от 1 до 9 по опасност от заразяване с коронавирус - то 1 е да отвориш писмо от пощата, а 9 - да отидеш на бар. В деветките влизат също религиозни събирания и концертни зали без определени места. Така описа решенията на правителството относно разхлабване на мерките Венцислав Мутафчийски.

Той изброи индексите на опасност. "Следващите по опасност в индекс 9 са ресторанти, фитнеси, но ресторант с външна градина е в индекс на опасност 3, в тройката попадат и игрищата по голф и посещението на къмпинг. Футболните и баскетболните мачове са в индекс на опасност между 6 и 7. Почти не остана футболист, който да не е бил заразен. Ако те се намират по средата на индекса, то публиката е в 8. Магазините са в опасност 4, а малките магазинчета в индекс 3, а ако има по-малко посетители, опасността спада рязко", обясни подробно шефът на Щаба.

По думите му, когато са обсъждали отхлабването на мерките, са следвали най-човешките доводи - образование и здравеопазване, планови операции.

Мутафчийси заяви, че министърът на образованието е бил ясен и категоричен за това, че малките ученици не могат да учат дистанционно. "Това беше един премерен риск, който трябваше да се поеме, и всички останали трябваше да жертваме нещо друго, за да могат нашите деца да се обучават", заяви Мутафчийски.

В момента мерките са под 40% обхват. "Ние никога не сме претендирали за изчерпателност, че всички места с опасност може да бъдат спрени за посещаване. Но ние налучкахме точно най-опасните места за разпространение на зараза - детски градини, ясли, големи молове, ресторанти и барове", каза Мутафчийски. Той обясни, че властта смята, че компромис не може да се прави с образованието и здравеопазването, затова са били върнати учениците и плановите операции. "Сега болниците са пълни с пациенти, които не са ковид болни", добави той.  

СВ заключение Венцислав Мутафчийски даде пример за "ефикасен, макар и примитивен опит за мерки от Гърция" - с влизането на определено място всеки посетител получава номерче и като излиза, го пуска в кошница, когато свърши мястото, не се пуска повече вътре.

"Намаляването на заболеваемостта стана доста по-бавно, отколкото очаквахме. Но все пак има чудесен резултат в момента", допълни той.