Заразените с коронавирус са 3-4 пъти повече от обявяваните всекидневно 4-5 хиляди случая, коментира пред bTV председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов.

Според него скоро няма да има PCR тестове с електронни направления от личните лекари, въпреки че здравните власти обещават това да стане до дни. "Казвам го директно, "Информационно обслужване" не си свърши работата", проблемът е софтуерен, ние сме жертва на програмистите. Хората в момента плащат по 1 милион на ден, защото някой не си е свършил работата в тази държава.

Липсва комуникация по отношение на разкритите COVID кабинети в ДКЦ-тата. "Ако човек отиде там, без да е осъществил контакт с личния си лекар, ще трябва да плати изследването", добави той. Нужна единна система за цяла София по отношение на тези кабинети. Няма лекари, които да работят в тези COVID зони.

Мерките трябва да се затегнат, за да се намалят случаите, Миндов даде пример с Израел, където за един месец са затворили всичко и случаите намаляват драстично.

По отношение на доц. Атанас Мангъров да се спре с "телефонната медицина" и личните лекари да си застанат на мястото и да лекуват, Миндов коментира, "ние в театъра на Мангъров няма да играем. Разиграва се цирк и се виктимизира едно цяло съсловие, което даде най-много жертви. Ние сме с най-много починали лекари."

"Да не ми говори доц. Мангъров, в неговото отделение, ако иска, да си ходи гол", според Миндов, Мангъров, който е противник на установените в цял свят мерки си търси нова изкупителна жертва. "Аз ще го накарам, като почине някой, той да дойде на гробищата да копае. Според него с прегръдки се лекувало. Той разруши най-святата връзка лекар - пациент. Това е подигравка с цяло съсловие. Всички преглеждат".

COVID-19 се лекувал като счупен крак - седиш в гипс и чакаш да ти мине

COVID-19 се лекувал като счупен крак - седиш в гипс и чакаш да ти мине

Доц. Атанас Мангъров поясни, че заболелите трябва да пият много течности

Няма места в болниците, дори болни лични лекари не могат да бъдат хоспитализирани. "7-8% от пациентите влизат в болница. Това е, трябва да спрем притока, а не да бършем водата. В един момент болниците ще се препълнят", добави д-р Миндов.

"Лично аз преглеждам абсолютно всеки ден. Никой няма да върна. Трябваше някой да обвини. Бяха му виновни маските, сега сме ние, утре ще видим кой е. Каква работа иска повече да му свърша. Ако стане министър, представете си какво ще се случи. Отидете и вижте как хората се справиха и се справиха ефективно. Колко души, лекари, още трябва да измрат. Ние няма откъде да внесем", обясни той.

Премиерът Бойко Борисов да дойде в един кабинет и да види какво се случва. Каквото и да правим, ние не можем да контролираме заболяването. Трябва да се намали престоя в болниците, а хората вървят болни по улиците. Кранчето тече, ние ще се издавим, коментира Миндов.

"Тук въпросът е как ще оцелеем, тук няма само ковид, има и други болести, какво ще правят хората с инфаркт, инсулт". В Ухан пратиха 30 000 лекари, ние наистина няма откъде да командироваме. И сега насаждаш омраза между колегите. Снощи дойде пациент с коронавирус, преслушах я, направих рентген, изписах антибиотик. При пневмония няма как да я оставя без антибиотик.

Системата почти се е срутила, хората работят, оплакват се, няма кой да ги замести. Координационният център нищо не може да направи. Аз нямам затруднение с лекарствата, то няма лекарство. Хората искат да оцелеят и да си спасят живота. Има антибиотици в момента. Хората не трябва да прекаляват, антибиотиците потискат имунната система, някои взимат антибиотик профилактично, не трябва, защото имунната система се срива и това може да създаде проблем.

Мангъров влезе в Щаба, Борисов иска хората да се успокоят

Мангъров влезе в Щаба, Борисов иска хората да се успокоят

Мангъров: Личните лекари да спрат да се крият