"Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло. Успокойте хората, в такива моменти има нужда. А през това време икономиката и финансите да действат, за да покриваме разходите и да се измъкнем от пандемията. Най-лесното е да излезеш с една заповед - локдаун. Но защо трябва да е със заповеди, защо трябва да е с извънредно положение или насила? Трябва да пазиш себе си - това правят по света!".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното онлайн заседание на Министерския съвет. В дискусията по темата за справянето с коронавируса се включи и началникът на новото COVID-отделение в столичната Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров. Участваха и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Спор се разрази по темата най-вече за карантината, където Мангъров настоя да не се затварят хората, а да се приложи шевдския модел.

Мангъров нападна и личните лекари с призив да не се крият. 

Премиерът Борисов подчерта, че трябва да се разчита на личната отговорност на всеки един при спазването на противоепидемичните мерки и е убеден, че българите ще го сторят. "Пази себе си, а като дойдеш при другите хора, ще си сложиш маска. Да даваш пример - това е важно", изтъкна министър-председателят Бойко Борисов и призова лекарите да ходят като при болните и да ги успокояват. 

И аз вече професионално мога да се включа в дебатите между Кунчев и Мангъров, заявява Борисов и се аргументира с това, че е изкарал коронавируса. Мога да бъда арбитър, заявява убедено премиерът.

Лекарство за COVID-19 няма, посочи Борисов и иска отново това да се подчертая. Има лекарства, които могат да се ползват. Но няма лекарство - това трябва да се обяснява. След десетия ден идва ада, тогава трябва да се влиза в болница, тогава дробовете не издържат.

Здравите хора да ги обгрижваме, настоя още Борисов, защото 16 дена изолация действа много зле, тамън свърши карантината и Ангелов ти тресва още една заповед.

Борисов се хвали: МВФ одобрил разходването на мазнинките

Борисов се хвали: МВФ одобрил разходването на мазнинките

Томиславе, препоръчват дори още повече да се инвестира в образование

Доцент Атанас Мангъров заяви, че според него трябва болниците да се разтоварят от прием, а личните лекари да спрат да се крият. "Да спрат с телефонната медицина и да вземат да си преглеждат болните, а не да назначават лекарства по телефона. И да си поемат отговорността... Личните лекари да си влязат в ролята, а не да се крият", заяви Мангъров, а на молбата на Борисов да не обижда съсловието заяви: Аз никого не обиждам, казвам каквото смятам.

Мангъров заяви и че трябва да се разхлабят карантинните мерки, тъй като и времето на налагане на карантина е след заразяването и след като съответния болен е бил най-заразен. Т.е. от това няма смисъл. Мангъров даде за пример страни и шведския модел.

На което изказване Асен Балтов категорично се противопостави с данни. Това би било изключително тежко и натискът върху здравната система би бил огромен. "И в момента много заразени не съобщават контактите си, за да не ги карантинират. Крият се, а това е изключително зле. Доказано е, че самокарантинирали се заразяват много по-малко хора." Костадин Ангелов също подкрепи Балтов, като призова, че е крайно време лекарите, които не са епидемиолози, да не говорят за разпространение. "Ние не сме компетентни да го правим. Науката в света казва това за карантината", отсече Ангелов.

Премиерът отбеляза още, че държави, които още в средата на октомври затвориха всичко, към днешна дата по отношение на епидемичната ситуация са по-зле от България. В този контекст главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че 14-дневната заболеваемост от COVID-19 към днешна дата в България е 518 на 100 000, което ни нарежда на 16-о място в ЕС, докато в страни като Чехия този показател е 1200 на всеки сто хиляди от населението, Люксембург е с 1300 на сто хиляди, Словения - с 960 на сто хиляди, Белгия - с 950 на сто хиляди, Франция - 908 на сто хиляди.

Здравният министър Ангелов докладва на премиера Борисов за активната реорганизация в здравната системата с цел оказване на необходимата помощ на всеки един нуждаещ се пациент. "От лятото досега следваме стриктен план според заболеваемостта. Сега сме на втората стъпка - при заболеваемост над 300 на 100 000 души от населението", отчете министър Ангелов. 

Министър Ангелов докладва, че в областите София, Благоевград, Шумен, Бургас и донякъде Варна, където има сериозен натиск към болниците от заразени, се увеличава капацитета на болниците. Ангелов заяви, че не всеки, приет в болница, се лекува с Ремдесивир и плазма, това не е задължително. Имаме количества както от лекарството, така и с плазма, изпращаме, където е нужно, но Ангелов подчерта, че не всеки един пациент се лекува по този начин.

Разполагаме с финансови средства за изграждане на две нови лаборатории за извличане на кръвна плазма, хората да бъдат спокойни - това, което е нужно, го имаме налично, обясни Костадин Ангелов. Министърът бе подкрепен от директора на "Пирогов" Асен Балтов.

Той посочи, че цели лечебни заведения се превръщат в COVID-болници като в Благоевград и Пловдив, в белодробния диспансер в Шумен, който е бил закрит, ще се разкрият допълнителни легла, увеличава се също капацитетът на болничните легла в Бургаска област.

Атанас Мангъров оглави COVID отделението в Инфекциозна болница

Атанас Мангъров оглави COVID отделението в Инфекциозна болница

Нещата могат да се правят по много по-прост и лесен начин, смята доц. Мангъров

В хода на онлайн заседанието премиерът Борисов постави специален акцент върху създаването на такава координация в лечебните заведения, че за всеки пациент с COVID-19, нуждаещ се от болнично лечение, то да бъде осигурено.

Борисов изиска също още в понеделник и във Варна при абсолютно всички изисквания за безопасност да бъде създадена възможност за даряване на кръвна плазма от преболедували коронавируса, която да помага на новозаболели. Към момента такава възможност има в столицата.

Премиерът Борисов нареди при необходимост правителствените хеликоптери да се използват за транспортирането на тежкоболни пациенти с цел възможно най-бързо достигане до лечебни заведения, в които могат да бъдат спасени.

"Да се действа като един. Всеки да бъде обгрижен", подчерта премиерът.

Томислав Дончев: Няма да затворим държавата

Томислав Дончев: Няма да затворим държавата

"Разоряващият бюджет" бил политическо клише на президента

Впечатлението за дефицит, според главния здравен инспектор Ангел Кунчев, е заради презапасяване от страна на населението. Недостиг на лекарства няма в лечебните заведения. Кунчев препоръча да се подобри адекватността на доболничната помощ и контрол върху спазването на мерките. Според него гимназистите трябва да останат на обучение онлайн и нощните заведения да останат затворени.