"Мерките на правителството, взети заради пандемията през последните месеци, са изключително правилни. Това се посочва в заключенията на мисията на МВФ в България, което означава, че сме на верен път".

Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание, което се проведе онлайн.

Премиерът Борисов подчерта, че в доклада на Фонда се препоръчват още повече средства да се дават за образование и че следващата година в тази сфера ще се инвестират допълнително още 700 милиона лева.

"Според МВФ мерките на правителството са от полза на обществото. Томиславе, препоръчват дори още повече да се инвестира в образование. Така сме управлявали ние с вас. На жаргон както го казвам - мазнинки да има", отбеляза премиерът. 

Томислав Дончев: Няма да затворим държавата

Томислав Дончев: Няма да затворим държавата

"Разоряващият бюджет" бил политическо клише на президента

МВФ е одобрил по-големите разходи на правителство заради пандемията. Според МВФ увеличаването на заплатите и пенсиите са изключително правилни мерки на правителството.

"Необходимо е всеки ден да се опровергават лъжи и манипулации, които целят да плашат хората и да създават усещане за катастрофа. Затова аз винаги вярвам на международните и финансови икономически институции", посочи още премиерът Борисов.

Мисията на МВФ у нас не очаква рязко увеличение на безработицата благодарение на мерките в сферата на заетостта. Според експертите фискалният дефицит ще бъде по-нисък от планирания, а салдото би следвало да остане на излишък. Затова Борисов призова министрите да продължават със социално-икономически мерки, които са в полза на бизнеса и гражданите.

Мангъров влезе в Щаба, Борисов иска хората да се успокоят

Мангъров влезе в Щаба, Борисов иска хората да се успокоят

Мангъров: Личните лекари да спрат да се крият

"Важно е да има и мерки за фискална консолидация в средносрочен план, когато пандемията е зад гърба ни и когато икономическото възстановяване е силно", отбеляза премиерът пред членовете на кабинета.

От МВФ са отбелязали, че страната ни е направила още една крачка за интеграцията си с партньорите от Европейския съюз, като се присъедини към Валутния механизъм II и Банковия съюз.

Благодаря много на министър Ананиев, Сачева, Дончев, Вълчев, да не пропусна някого... и Мариана... трябва да продължим да правим същото във финансово-икономическата сфера, завърши Борисов.