България ще поръча допълнително над 3 милиона дози РНК ваксини срещу коронавирус. Допълнително количество ваксини ще бъде пропорционално разпределено на база на населението на нашата страна в размер на 2 897 694 дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех и 460 000 дози от ваксината на Модерна.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви по време на правителственото заседание, че решението се взима във връзка с данните на ниво Европейски съюз и възможностите за намалени доставки към страната на ваксини на Оксфорд и Астра Зенека.

Доставката на допълнително количество ваксини е възможна с оглед на заседанието на Управляващия съвет, т.нар. "Steering Board", сформиран от ЕК по въпроса с ваксините, и допълнителното споразумение за ваксините, което е сключено между Европейската комисия и производителите на лекарства Пфайзер и Бионтех.

Джипитата искат по-ясни и подробни указания за ваксините

Джипитата искат по-ясни и подробни указания за ваксините

Според д-р Георги Миндов фазите на ваксиниране са размити

"Считаме, че с настоящето предложение страната ще осигури достатъчно количества дози ваксина, за да могат всички български граждани да имат възможността да избират с коя ваксина да се ваксинират и по този начин да получим изключително добро покритие на населението и постигане на т.нар. колективен имунитет", добави министър Костадин Ангелов.

Министър-председателят Бойко Борисов гарантира, че ще бъдат отпуснати и допълнително средства за ваксини, за да се приложи ваксинационният план възможно най-бързо. Министър-председателят изрази увереност, че чрез усилено ваксиниране ситуацията с пандемията може да бъде удържана.

анкета

От къде очаквате още информация за ваксините срещу COVID-19?

Виж резултати

от Министерство на здравеопазването и ИАЛ 31.6%

от личния си лекар 19.8%

от близки и познати 6.6%

от медиите 21.8%

от други специализирани източници 20.2%