"Ваксинирането на малък брой хора няма голям смисъл за цялото население. Има индивидуален смисъл за тях. Предполагам, че това е идеята". Това заяви пред Bulgaria ON AIR директорът на Института по биология и имунология на размножаването проф. Сорен Хайрабедян.

Масовото ваксиниране няма да доведе до групов имунитет, а до индивидуална защита, подчерта професорът.

Проф. Хайрабедян: Ваксините не спират глобалното разпространение на COVID-19

Проф. Хайрабедян: Ваксините не спират глобалното разпространение на COVID-19

Бавното ваксиниране можело да доведе вируса до друг път на развитие

Притесненията за ваксинирането на хора над 55-годишна възраст са заради липсата на достатъчно изследвания. "Ваксината не е по-опасна за тях, смята се, че нивото на защита е по-ниско", посочи той.

Актуалната представа за ваксинирането е, че то дава предимно защита за индивида, не се очаква ваксинираните задължително да могат да спрат предаването на вируса на други хора, обясни имунологът.

Лошото време в Германия спря доставка на ваксини за България

Лошото време в Германия спря доставка на ваксини за България

Не е ясно и кога ще може да излети самолетът с ваксините на Pfizer/BioNTech

По думите му има няколко нови варианта с мутации, които след ваксиниране показват, че тези мутации са довели до възможност новите варианти на вируса да избягват антитяловия отговор.

Професорът е скептичен за идеите в Европа за комбиниране на ваксини от различен тип.

"Мисля, че това е малко рисково. Може да се получат непредвидими реакции при някои хора. Не е добър ход. Би трябвало да се разчита по-скоро на адаптация към вируса", смята проф. Хайрабедян.

Преболедуването на вируса за 5-7 дни може да не бъде раздялата ни с Ковид-19."Последствията върху имунната система могат да бъдат от 3 до 6 месеца. Рехабилитация след тежко прекаран коронавирус е задължителна", категоричен бе експертът.

Припомняме, от днес започва безплатната клинична пътека за рехабилитация на тежко преболедували ковид.