Общото количество ваксини, което ще бъде произведено за развития свят, е абсолютно недостатъчно, за да може в глобален план да се блокира разпространението на коронавируса.

Това заяви пред БНР проф. д-р Сорен Хайрабедян от Института по биология и имунология на размножаването към БАН.

Според него заявките на производителите за производство "по няколко милиарда броя" дози не са достатъчни за пълно ваксиниране на цялата популация на планетата.

Доц. Чорбанов: Ваксинираните срещу COVID-19 да не спазват ограниченията

Доц. Чорбанов: Ваксинираните срещу COVID-19 да не спазват ограниченията

Не трябва да се удължават отстоянията между двете дози ваксина

Според Хайрабедян един от феномените, който може да се наблюдава е, ваксинирайки масово хората, ако стане прекалено бавно, да дадем възможност на вируса "да си избере друг път на развитие".

"Първо ще бъдат ваксинирани засегнатите групи в развитите държави, но за да се възстанови нормалният ритъм, глобалната икономика, трябва да може да бъдат ваксинирани хора в страни с по-ниска степен на икономическо развитие. За тях може да няма достатъчно бройки, достатъчно добра логистика, а ние живеем в свързан свят. Това може да бъде по-големият проблем", заяви проф. Хайрабедян.

Той смята, че забавянето при поставяне на втората доза от ваксината би могло да доведе до малко по-ниско ниво на ефективност, но уточни, че "това е хипотетично и малко в зоната на спекулациите". Целта е да има постигне максимално бързо покритие в държавите, които практикуват поставяне поне на една доза.

Хора с автоимунни заболявания и такива с алергии към една от съставките на РНК-базираните ваксини, трябва да подходят с внимание при ваксиниране. При останалите не би трябвало да има проблем, заяви Сорен Хайрабедян.

Ваксината на "Астра Зенека" и Оксфорд, както и руската ваксина, се базират на аденовирусни частици, припомни ученият.

Алергичните реакции - единствените по-тежки странични ефекти от ваксините

Алергичните реакции - единствените по-тежки странични ефекти от ваксините

Това мнение изрази инфекционистът д-р Трифон Вълков

"При тези ваксини има теоретична възможност, ако многократно се ползва ваксината, всяка година, на всеки две години и се ползва същият вектор, без да се променя, имунната система би могла да изгради отговор към вектора. При следващо ваксиниране може да има по-ниска ефективност, тъй като самата имунна система блокира самата ваксина, преди да влезе в клетките и да започне да работи, за да създаде имунен отговор", смята инумологът.

Според него при първо ваксиниране, не би трябвало да се очакват някакви по-странични ефекти.

При ваксините с вирусен вектор може да се очаква страничните ефекти на мястото на поставяне да бъдат малко по-силни.

Някои от мутациите, които възникват при коронавируса, са притеснителни, коментира проф. Хайрабедян. По думите му проблемно е, че в определени линии могат да се натрупат няколко мутации.

Масовото ваксиниране у нас нямало как да стане преди Великден

Масовото ваксиниране у нас нямало как да стане преди Великден

Фазите за ваксиниране са добре разчетени, но ваксини няма според д-р Георги Миндов

Ваксината, която е във Великобритания, този щам, той съдържа поне три притеснителни мутации, от които едната е в предно място на този белтък, с който вирусът влиза. При това положение се увеличава рязко способността на вируса да заразява. Неговият индекс на трансмисивност се покачва значително.

Едното опасение е за възникване на нова вълна. Второто опасение е, че някои мутации, които се натрупват в този ген, който кодира този белтък, могат да доведат до възможност вирусът да използва вече и друг белтък, който е разположен по имунните клетки.

Не трябвало да се бърза с масовото ваксиниране преди да се определи най-ефективна ваксина

Не трябвало да се бърза с масовото ваксиниране преди да се определи най-ефективна ваксина

Това мнение изрази проф. Христо Найденски