Ваксинираните срещу COVID-19 не трябва да спазват противоепидемични ограничения. Това заяви директорът на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН проф. Андрей Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му смисълът на ваксинацията е да предпази човек. Ако той е имунизиран и ваксината е ефикасна, абсолютно задължително е този човек да бъде свободен и да живее по един нормален начин, обясни имунологът.

Самият имунолог проф. Чорбанов е привърженик на ваксините като цяло, но въпреки това самият той не смята да се ваксинира на този етап.

"Става дума за здравия разум, в който ние приемаме, че ваксината е нещо хубаво, но тази конкретно се нуждаеше от малко повече изследвания", заяви директорът на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН.

За намерението на някои държави да поставят само по една доза от ваксината, за да обхванат по-широк кръг от хора, проф. Чобанов коментира, че при поставяне само на първата доза, хората няма да бъдат защитени от коронавируса.

"За съжаление много от нещата станаха като импровизация, което никак не трябва да се случва. Оказа се, че единият производител няма да може да наводни пазара, ще трябва повече участници да влязат. Това е едната част. Втората е, че не трябва да се удължават отстоянията между двете ваксини", заяви Чорбанов.

60% от учителите се колебаят дали да се ваксинират

60% от учителите се колебаят дали да се ваксинират

Да се удължи срокът за записване, искат от синдикат "Образование"

Относно провеждането на избори по време на пандемия доц. Чорбанов не вижда какъвто и да е проблем хората да гласуват - отстоянията, предпазните средства на комисията са същите като в градския транспорт, в хипермаркетите. Проблемът е, ако има по-голям брой карантинирани. Трябва да се намери начин да се гласува по домовете", смята имунологът.