Първите 28 000 дози на ваксината на Оксфордския университет и британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca пристигнаха у нас вчера.

"Вчера е получена информация за по-ранното пристигане на доставката и веднага е създадена организация, за да стартира днес процесът на третата ваксинация", обясни Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата.

Пристигат близо 30 000 дози от ваксината на AstraZeneca днес у нас

Пристигат близо 30 000 дози от ваксината на AstraZeneca днес у нас

Поставянето на ваксините в хладилната камера щяло да бъде заснето

Третата фаза на масовия ваксинационен процес започва от "Пирогов". В нея са включени всички служители, отговорни за функциониране на държавните дейности. Днес ще се ваксинират всички служители на "Бул био", тъй като са отговорни за приемането и съхранението на ваксините.

Относно това дали ваксината на AstraZeneca е безопасна за хора над 55 г., тъй като за тях не е имало достатъчно клинични изпитвания, Богдан Кирилов обясни, че ваксината щяла да може да се прилага, тъй като била пристигнала с кратка характеристика, листовка и информация за поставяне на втората доза.

Испания ваксинира с AstraZeneca хора до 55 години

Испания ваксинира с AstraZeneca хора до 55 години

Поради липса на достатъчно информация за действието на ваксината

"Цялата информация е налична по отношение на хората над 55 години, официално в показанията няма ограничения, на хора над 18 г. може да бъде поставена ваксината. В клиничните изпитвания те са били по-ограничен брой, за тях е направено проучване на база имунен отговор и безопасност, няма разлика с останалите групи, което дава възможност за ваксинация", увери директорът на Агенцията по лекарствата.

От днес официално започва третият ваксинационен план, в който са включени представители на Централната избирателна комисия (ЦИК), Районните избирателни комисии (РИК) и Секционните избирателни комисии (СИК).

Швейцария изненадващо отказа да одобри ваксината на AstraZeneca

Швейцария изненадващо отказа да одобри ваксината на AstraZeneca

Настоява за повече информация относно ваксината

"Има дози за всички желаещи, така че да може да бъде гарантиран един безопасен изборен процес", заяви той.

В заключение добави, че в рамките на февруари се очакват 260 000 дози ваксини и категорично каза, че ваксините не трябва да се смесват при първа и втора доза.

Припомняме, че страни като Германия, Франция, Испания, Италия, Австрия, Швеция, Норвегия и Полша ще използват въпросната ваксина само за хора до определена възраст. Швейцария пък отказа да разреши използването на ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет.

И Франция няма да ваксинира с AstraZeneca хора над 65 години

И Франция няма да ваксинира с AstraZeneca хора над 65 години

Италия, Германия, Австрия, Швеция и Полша вече препоръчаха разпространението да бъде възрастово ограничено