Френският здравен орган заяви, че Covid ваксината на AstraZeneca трябва да се дава само на хора на възраст под 65-годишна възраст. Това е последната препоръка от страна-членка на ЕС, която се позовава на недостатъчни данни за неговата ефективност за възрастни хора, предаде BBC.

Европейската комисия публикува договора с AstraZeneca

Европейската комисия публикува договора с AstraZeneca

Някои части от договора обаче са скрити

Регулаторът на лекарствата в ЕС одобри ваксината Oxford-AstraZeneca за всички възрастни, но всеки член трябва да определи своя собствена политика за разпространение. Италия, Германия, Австрия, Швеция и Полша вече препоръчаха то да бъде възрастово ограничено.

Здравният регулатор на Франция заяви, че все още няма достатъчно данни за ефективността на ваксината за пациенти на възраст над 65 години. "Тези данни ще пристигнат през следващите седмици. Междувременно препоръчваме използването им за хора под 65-годишна възраст", се казва в него. Той препоръчва ваксината за поставяне на здравни работници и уязвими хора на възраст между 50 и 65 години.

Швеция няма да ваксинира с AstraZeneca хора над 65 години

Швеция няма да ваксинира с AstraZeneca хора над 65 години

Няма достатъчно данни "колко ефективна е ваксината за защита срещу Covid-19 в по-възрастните групи"

Досега във Франция са ваксинирани повече от 1,5 милиона души.

Moderna обяви, че ще намали доставките за Франция с около 25%. Франция отмени часовете за 100 000 ваксинации след новината, че компанията ще достави с около 150 000 дози по-малко през февруари. Страната ще насрочи 400 000 нови ваксинации вместо 500 000 за хора на възраст над 75 г. Те ще получат първата доза от ваксината през втората половина на февруари.