Испания одобри коронавирусната ваксина на AstraZeneca за употреба при хора на възраст от 18 до 55 години в петък, предаде "Ройтерс". Така тя стана поредната държава, която ограничава имунизацията с продукта поради липсата на данни за употребата му сред по-възрастните хора.

В Испания установиха случай на южноафриканската мутация на коронавируса

В Испания установиха случай на южноафриканската мутация на коронавируса

Мъж, който е пребивавал в ЮАР...

Италия също препоръчва преференциалното му използване за възрастни над 55 години, докато Германия, Франция, Австрия и Норвегия ще го прилагат само на хора под 65 години.

Швейцария неочаквано отказа да разреши употребата на ваксината, превръщайки се в единствената страна в континентална Европа, която е направила това, като призова за повече информация относно ваксината.

Отделно Мадрид потвърди в петък първия случай в региона на бразилския щам на COVID-19. Каталунските власти обявиха втория известен случай на Испания с южноафриканския вариант в сряда, ден след като правителството ограничи въздушния транспорт с Бразилия и Южна Африка срещу разпространението на новите вирулентни щамове от тези страни.

И Франция няма да ваксинира с AstraZeneca хора над 65 години

И Франция няма да ваксинира с AstraZeneca хора над 65 години

Италия, Германия, Австрия, Швеция и Полша вече препоръчаха разпространението да бъде възрастово ограничено

Третата вълна от инфекции с COVID-19 се забавя, като 14-дневният процент на заболеваемост в Испания е спаднал до 751 случая на 100 000 души в петък от 900 случая в края на януари. Но служителите са притеснени, че пристигането на новите щамове може да доведе до нов бум на заболеваемостта. Министерството на здравеопазването регистрира 28 565 нови случая към петък, което е общо около 3 милиона, докато броят на починалите се е повишил с 584 до 61 386 души.