С промени във ваксинационния план ще се даде възможност на всички участници в изборния процес - членовете на секционните избирателни комисии, на мобилните избирателни комисии, членовете на РИК, на ЦИК, да се ваксинират в настоящата трета фаза. Това стана ясно от доклада на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов на днешното работно съвещание в Министерския съвет.

Членовете на СИК, които ще бъдат изпратени за изборите в чужбина, също ще бъдат ваксинирани.

Министърът се ангажира още в сряда да внесе необходимите изменения на правителственото заседание. За целта ще бъде осигурено достатъчно количество от необходимите ваксини и участниците в изборния процес ще бъдат ваксинирани.

Относно указанията за провеждане на изборите Ангелов съобщи, че протоколът е изготвен и продължава неговото експертно обсъждане.

Обмисля се ваксиниране на служителите на мобилните СИК

Обмисля се ваксиниране на служителите на мобилните СИК

Ангел Кунчев: Мисли се да бъдат включени приоритетно

Амбицията ни е цялата изборна администрация, тези които желаят, да имат възможност да се ваксинират, става дума за над 80 000 души, обясни вицепремиерът Томислав Дончев и допълни, че в рамките на съществуващия изборен кодекс в сътрудничество с ЦИК се търсят допълнителни възможности изборният процес у нас да е още по-прозрачен.

Дончев напомни, че от ЦИК до СИК представителство имат всички политически сили, като това не са хора, които са част от държавната администрация. Освен това в България всеки протокол от СИК е публично достъпен.

Вицепремиерът подчерта, че всеки, който проявява желание - от международна организация до НПО в България, може да участва като наблюдател в изборния процес. Колкото повече наблюдатели, толкова по-добре, по негови думи.

Според него наличието на повече безпристрастни страни, които да следят вота, ще бъде допълнителен аргумент, че изборите отразяват волята на народа. Прозрачността на изборите е изключително важна и затова положете усилия не само ЦИК и членовете и, но и всички, които доброволно и безплатно желаят в секционните избирателни комисии да бъдат ваксинирани, настоя премиерът Бойко Борисов.

От своя страна вицепремиерът Екатерина Захариева съобщи, че досега Министерството на външните работи е получило съгласие от 33 държави за разкриване на избирателни секции, като част от тях са с голяма концентрация на българска общност. Тя увери, че е в сила пълна мобилизация за осигуряването на процеса по гласуването в чужбина на сънародниците ни на предстоящите избори.

Румен Радев: Ваксинацията да не е определяща за изборите
Обновена

Румен Радев: Ваксинацията да не е определяща за изборите

Трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително и да провеждаме избори

Захариева посочи, че МВнР е в постоянен контакт с членовете на ЦИК. Вече е подадено искане за откриване на избирателните секции с точната дата на вота във всички държави, в които страната ни има посолства или акредитирани посланици. Тя подчерта, че се полагат усилия да не бъдат разкрити по-малко секции в сравнение с предходните избори.

Предвидено е финансиране и за предпазни средства на членовете на секционните избирателни секции в чужбина, за дезинфекция, а там, където се налага - и за паравани, тъй като някъде ще има изискване от съответната държава за плексигласови паравани.

Захариева изрази опасение, че тъй като денят на вота е 4 април, когато е католическият и протестантският Великден, може да има допълнителни затруднения поради ограниченията заради COVID-19.

Здравният министър съобщи и че всички дози от ваксините, които са получени в България, вече са поставени, като втората доза за завършване на имунизацията се пази и така се гарантира завършване на имунизацията.

Заявка при джипи, ако искате ваксина, до юни – ще се имунизират 2 млн.души
Обновена

Заявка при джипи, ако искате ваксина, до юни – ще се имунизират 2 млн.души

Предстои сключване на договор със 7-ма компания

Премиерът подчерта, че няма нито ден забавяне на ваксинациите. Толкова, колкото ни е изпратила ЕК, толкова са дошли в България, увери той и напомни, че Народното събрание е ратифицирало искането за всички държави членки ЕК да проведе конкурсите, търговете и по квотен принцип да разпрати ваксините на страните.

От своя страна изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че България ще разполага с 18 милиона дози ваксини по всички договори, които Европейската комисия сключва с компаниите производители. Ако пет от компаниите получат разрешение за употреба, до юни включително страната ни ще може да ваксинира до 2.5 милиона души от населението.

Днес се очаква и становището на ЕК относно употребата на Оксфордската ваксина, което ще позволи ускоряване на процеса на ваксинация.