Втора фаза на ваксинацията е приключила, отчетоха по време на брифинга на Националния оперативен щаб (НОЩ).

До края на февруари се очаква да бъдат ваксини до 100 000 души. Очаква се да се включи и четвърта фаза от ваксинационния план.

Близо 1/3 от българите вече са преболедували коронавируса

Близо 1/3 от българите вече са преболедували коронавируса

48% все още не желаят да се ваксинират

Четвъртата фаза на ваксинация е за възрастни над 65 г. и хора с хронични заболявания, обясни проф. Красимир Гигов, ръководител на Националния ваксинационен щаб. Той добави, че са отворени имунизационни пунктове в цялата страна, които са определени с цел да се увеличи темпът на ваксинацията.

По думите на Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата се очакват 240 000 дози до края на месеца. Утре идва поредната пратка от оксфордската ваксина, следващата седмица още една, а през март - над 500 000 дози.

Експертът добави, че към Европейската агенция по лекарствата е подадено заявление от четвъртия производител на ваксини - "Джонсън и Джонсън", и към средата на март ще се получи оценката за ваксината. Ако е положително становището, ЕК ще може да издаде разрешение за употреба на 4-а ваксина в ЕС. Тя е еднодозова, което е облекчение по отношение на организацията.

Сгрешихме, трябваше първо да васкинираме възрастните, недоволства проф. Коста Костов

Сгрешихме, трябваше първо да васкинираме възрастните, недоволства проф. Коста Костов

По думите му не сме се справили добре с ваксинационния план

Продължава оценката от Европейската агенция на РНК ваксината и "Нова вакс", която е първата антигенна ваксина. За фазите на ваксинация се представят обучителни материали на медицинските специалисти в синтезиран вид.

Относно руската ваксина - продължават консултациите между Европейската агенция и консултантската компания, няма подадено заявление за предварителен преглед на данните, работи се изключително сериозно и в следващите седмици се очаква да има по-конкретна информация.

Ваксинация в IT компаниите

Трета фаза на ваксинацията обхваща най-голямата група - хора от критичната инфраструктура за функциониране на обществените процеси, каза шефът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски. По думите му, затова и IT компаниите влизат в процеса, а ВМА спазва плана, като е направил проучване в САЩ.

Проф. Красимир Гигов обясни, че третата фаза е за ваксиниране на служители от армията, МВР, в медицинските среди, както и членове на ЦИК и СИК, медии, ВиК, АЕЦ "Козлодуй", ръководители на язовири, служители, занимаващи се със сигурността на страната.

Избори

Здравният министър Костадин Ангелов добави, че днес ще бъде предаден протокол за провеждане не изборния процес и ще бъде изпратен до всички общини как да се гласува по време на пандемия.