Много от българите вече са преболедували коронавируса. Това показва проучването на "Галъп интернешънъл болкан", проведено между 4 и 12 февруари сред 1011 пълнолетни граждани в страната.

От социологическата агенция поясняват, че данните, представяни от НОЩ, се основават на доказани случаи. Много заболели в лека форма обаче не правят тест или правят т.нар. бърз тест в домашни условия и не се регистрират при положителен резултат. Освен това има и много случаи на почти безсимтомно преболедуване, когато на човек му е трудно да установи, че е болен.

16% от българите директно заявяват, че са прекарали болестта - леко или тежко. Това означава, че COVID-19 са преболедували над 800 000 сънародници при живеещи постоянно в страната не повече от 5,2 милиона пълнолетни граждани. Изследователските анализи показват, че поне още толкова са и онези, които са прекарали болестта безсимптомно или пък просто не са я декларирали на медицинските власти. Това означава, че прекаралите вируса всъщност са поне около 1,5 милиона души, или близо 1/3 от пълнолетното българско население, живеещо постоянно у нас. Вероятно разпространението на болестта сред непълнолетните е пропорционално.

43% от българите все още не искат да се ваксинират

43% от българите все още не искат да се ваксинират

Причините - безопастността и страничните ефекти на ваксината

Всеки десети преболедувал сам определя случая си като сравнително тежък, което съответства и на медицинската статистика.

Най-много са боледували хората от по-младите възрастови групи, съответно в София и по-големите градове. Най-нисък пък е процентът на преболедувалите сред възрастните /над 65г./ и в селските райони.

Директната готовност за ваксиниране е също близо една трета - 27% казват, че биха се ваксинирани, а 48% - не биха. Други 24% пък се колебаят, а около 1%, твърдят, че вече са се ваксинирали.

Тези, които казват, че не биха се ваксинирали, са най-вече младите групи от София и по-големите населени места. Според "Галъп" е обоснована хипотезата, че нежеланието за ваксиниране е свързано и с факта, че голяма част от тези групи вече са прекарали вируса или не се боят толкова от него, колкото по-възрастните хора.

Трета вълна на COVID-19 - до броени дни

Трета вълна на COVID-19 - до броени дни

Прогнозата е на математика на НОЩ проф. Николай Витанов

Това означава, че като се отчетат вече преболедувалите, реалното желание за ваксиниране у нас всъщност не е ниско.

По отношение на готовността за ваксиниране в света изследване на световната Асоциация "Галъп интертешънъл" сочи, че България е на средни места в Европа и изглежда близка по резултати до много други източноевропейски страни, т.е. далече е от високо отрицание на ваксините.

Сред прекаралите вируса нежеланието за ваксиниране скача до повече от две към едно, а сред най-желаещите да се ваксинират са предимно възрастни хора.

Проучването показва и че групата на привържениците на властта е по-склонна към ваксинация - явно сред тях декларативното желание за ваксиниране се чете и като доверие и лоялност. Изследването отчита, че към днешна дата пандемията у нас вероятно ще се отрази на избирателната активност, но не толкова драстично.

В заключение от "Галъп" сочат, че сме близо до изход от кризата, ако бързо ваксинираме желаещите.