Ако има допуснати пропуски в системата на РЗИ - Сандански, да, ще има наказания. За това предупреди здравният министър проф. Костадин Ангелов във връзка с незаконното ваксиниране на общински съветници в югозападния град.

Очаква се протоколът да бъде представен от Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Ако се установят обаче пропуски в системата на болничното здравеопазване, тъй като болницата е общинска, компетентният орган, който може да наложи наказание, е конкретната община, поясни проф. Ангелов.

Ангелов бесен за Сандански: Редът за ваксинации е нарушен

Ангелов бесен за Сандански: Редът за ваксинации е нарушен

Проверката е потвърдила, че четирима общински съветници са били ваксинирани

Здравният министър обясни, че всеки един директор на болницата отговаря за организацията на лечебния процес на конкретното лечебно заведение. "Как в големите болници в София и в страната не се случи такова нещо, а се случи в Сандански", недоумява Ангелов.

Той бе категоричен, че не трябва да се взимат ваксини, които не могат да бъдат изразходвани. "Нима в общината няма достатъчно лекари и сестри, които да не могат да бъдат ваксинирани", пита Ангел, без да скрива все още възмущението си от пререждането на политически лица извън протокола и отсече: Протоколът за ваксинация е ясно разписан в първа фаза кои да бъдат ваксинирани. По думите му има достатъчно лекари, които са резерви в списъците и могат да бъдат ваксинирани, но със сигурност такива не са общинските съветници.

Според Ангелов, ако в Сандански мислят за грижата за хората, които са на първа линия, със сигурност биха намерили решение. Ако мислят просто да поставят ваксините, просто, за да не ги изхвърлят, решават нещо, но то в случая е грешен сигнал - въпрос на организация, коментира с възмущение проф. Ангелов.

Шефът на болницата в Сандански не съжалява за ваксинираните общински съветници

Шефът на болницата в Сандански не съжалява за ваксинираните общински съветници

Било грешно дозите да се изхвърлят, а трябвало спешно да се оползотворят

Припомняме, вчера от партията на Цветан Цветанов сигнализираха за незаконно ваксиниране на общински съветници в Сандански.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов разпореди незабавна проверка във връзка с постъпилата информация.

По-рано днес от ГЕРБ-Сандански излязоха със становище, че не знаят как е станало ваксинирането на съветниците.