Във връзка с постъпила информация, че на територията на РЗИ-Благоевград са извършени ваксинации извън реда, описан в Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, разпоредих незабавна проверка. Тя започна още днес. Целта ѝ е да установи всички факти около ваксинирането в региона. Проверката ще приключи до 24 часа.

Това написа във "Фейсбук" здравният министър Костадин Ангелов.

Припомняме, че от "Републиканци за България" алармираха по-рано днес за незаконно ваксиниране срещу COVID-19 в община Сандански.

По думите им общински съветници от община Сандански вече са сред първите ваксинирани, което е в пряко нарушение с предписанията и изискванията на Националния оперативен щаб.

Сред ваксинираните бил председателят на Общинския съвет Николай Шаламандов от ВМРО. По непотвърдена информация към този момент, кметът на Сандански Атанас Стоянов е сред ваксинираните.

Тече организация по съставяне на списъци с представители на партиите, които да бъдат ваксинирани, сред които вече има такива от ВМРО и ГЕРБ, както и да бъдат включени кметовете на селата намиращи се на територията на община Сандански. Дали съставянето на списъсъци е за Фаза III oт ваксинацията или е част от поредно нарушение - не е ясно, пишат в позицията си от "Републиканци за България".

Ако след проверката се докажат тези нарушения, отговорните за изпълнението на плана в региона, ще понесат най-строги санкции, заяви здравният министър.

Републиканците питат НОЩ ваксинират ли се кметове и съветници в Сандански

Републиканците питат НОЩ ваксинират ли се кметове и съветници в Сандански

По думите им общински съветници вече били сред ваксинираните

В този смисъл всякакви политически спекулации и опити за използване на ситуацията с политическа цел са не само неморални, а в определени случаи и незаконни, пише още той.

От разчет на здравното министерство стана ясно, че до юли трябва да получим общо 1 000 000 дози от ваксината на "Пфайзър" и "Бионтех" и 500 000 дози от тази на "Модерна".

Ваксинацията у нас започна на 27 декември 2020 година, а първият етап включва медицински специалисти - лекари, медицински сестри, които работят на първа линия и в ковид отделенията, както и болничен персонал. В момента тече подготовка за втория етап на ваксинация, в който са включени възрастни хора в социални домове и персонал, както и преподаватели в учебни заведения.

Ваксинират ни срещу COVID-19 в 6 региона
Обновена

Ваксинират ни срещу COVID-19 в 6 региона

В плана са разработени и фази за ваксиниране на хората по таргетни групи