Не съжалявам за ваксинираните общински съветници. Това заяви пред bTV директорът на болницата в Сандански Илия Тонев.

По негови думи би било грешно да се изхвърлят лекарства, които могат да помогнат на много хора в борбата с коронавируса.

Припомняме, преди дни от партията на Цветан Цветанов сигнализираха за незаконно ваксиниране на общински съветници в Сандански.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов разпореди незабавна проверка във връзка с постъпилата информация.

Вчера от ГЕРБ-Сандански излязоха със становище, че не знаят как е станало ваксинирането на съветниците, а извършената проверка установи, че редът за ваксинации действително е нарушен.

Ангелов бесен за Сандански: Редът за ваксинации е нарушен

Ангелов бесен за Сандански: Редът за ваксинации е нарушен

Проверката е потвърдила, че четирима общински съветници са били ваксинирани

Местните власти твърдят, че общинските съветници са били ваксинирани, защото е трябвало спешно да се оползотворят дози от препарата, преди да изтече срокът им на годност. Здравните власти в Благоевград обаче изтъкват, че това е в разрез с правилата и дозите е трябвало да бъдат върнати в местната здравна инспекция, за да се поставят на други нуждаещи се медици.

Тонев обясни, че в последния списък за ваксиниране са фигурирали 110 души, но около 30% се отказали в последния момент. Причината била, че те имали резерви към ваксината на "Пфайзер". Той посочи, че от болницата са се свързали с местната община за помощ, имали са непрекъсната комуникация с РЗИ, откъдето са им казали да прилагат ваксините, без да уточняват на кого, знаейки, че по план трябва да бъдат прилагани на работещи на първа линия.

Предстои днес да стане ясно дали болницата в Сандански ще бъде санкционирана заради грешката. Директорът на болницата отрече да е канен на среща със здравния министър Костадин Ангелов.

ГЕРБ-Сандански не знаят как е станало ваксинирането на съветниците

ГЕРБ-Сандански не знаят как е станало ваксинирането на съветниците

Отправят питания към кмета и директора на болницата