Изгубихме време и не успяхме да създадем ваксинационни центрове. Една година говорихме за ваксини, но не успяхме да се подготвим добре.

Това заяви пред БНР пулмологът проф. Коста Костов. Той определи ситуацията в момента като "предизвестен хаос и предизвестено безредие".

Покачването на нивото на заразените е свързано със слабия темп на ваксинация у нас, смята проф. Костов. Все още не сме ваксинирали най-уязвимата част от обществото - около милион и половина души, а това е рисково, заяви той.

Половината страна е в червено, Кюстендил гори заради британския щам

Половината страна е в червено, Кюстендил гори заради британския щам

НОЩ са доволни, мерките ще се разхлабват на анализ 14 дни с отправно число 200 заболели на 100 000 души

"Ако бяхме емпатично общество, не трябваше да поставяме тази подредба на ваксинационните групи. Най-напред трябваше да поставим уязвимите. Какво направиха швейцарците - в първа ваксинационна група сложиха възрастните и тези с придружаващи болести", отбеляза той.

Медиците можеха да отстъпят на по-възрастните хора, смята Коста Костов. Подредбата на групите за ваксинация у нас той описа като "все една да раздаваш храна за бедните и първо да поканиш ситите на казана."

"Призоваваме преболедувалите да не се ваксинират. Нека да изчакат. Имаме недостиг на ваксини. Нека да минат първо тези, които най-много се нуждаят", призова пулмологът.

Няма лекар, който да отказва да прави ваксини, уверява д-р Миндов

Няма лекар, който да отказва да прави ваксини, уверява д-р Миндов

По думите му имало единични сигнали на граждани за отказ да се записват пациенти в предвателни списъци за ваксина

Ваксинационната програма се бави в момент, в който настъпват нови варианти на вируса, подчерта Коста Костов. "Предстои месец в повишен риск и в този месец трябва да сме много осторожни в освобождаването на мерките."

Позитивното е, че по-голямата част от обществото е наясно, че основният начин за справяне с пандемията е ваксинацията, отбеляза проф. Костов, но допълни: "Не успяваме някак си да убедим обществото в ползата от ваксините."

Проф. Костов обаче е на мнение, че има подобрение в комуникацията.

"С обществото комуникацията започна да става по-цивилизована, по-ясна. Тя вече идва от министъра, който няма мундир, а е в костюм и всички ние, които бяхме застанали мирно в строя, сега отпуснахме крак, можем да се почешем, можем да си поговорим. Езикът, с който започна да се комуникира, е по-разбираем за обществото", смята специалистът. 

Борисов: Мерките съобразени само с медицинската експертиза

Борисов: Мерките съобразени само с медицинската експертиза

Той опроверга твърденията на Радев, че правителство насажда паника

За ваксините, които се прилагат в две дози, той прогнозира, че най-вероятно след няколко месеца ще се наложи трета доза. Еднодозовата ваксина на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън") има това предимство, че е тествана в условия на новия щам в Южна Африка, въпреки че й се дава 66% ефективност, каза още Костов.

8 милиона години сме съществували в любов с вирусите. Сегашният коронавирус продължава да ни изненадва "със своята артистичност, с опитите си да ни подведе, да ни излъже с новите си варианти, да остане", изтъкна пулмологът.