Заведенията и ресторантите, които са извън хотелите, отварят врати при ясни условия и регулация - 50% от капацитета, около 6 човека на маса, както и лимитиран час за работа - 23 ч. Това ще се случи от 1 март.

Новината съобщи вицепремиерът и туристически министър Марияна Николова след среща на здравните власти и ресторантьорския бранш в Министерството на здравеопазването.

От 1 март ще бъдат пуснати и организираните събития - конгресният и конферентният туризъм с до 30% капацитет. Екскурзиите и пакетните пътувания също ще могат да се осъществяват от 1 март, като ще има ясни правила по отношение на медицинските и здравните изисквания за самите туристи в автобуса, ваксиниране или да имат необходимите антигенни резултати, антитела.

Считано от 1 април ще бъдат отворени и всички нощни заведения, където също се очаква да има допълнителна регулация.

Срещата на здравните власти с ресторантьорския и туристическия бранш приключи благоприятно, постигнали се договорености. Специално за туристическия бранш е постигнато единно решение за ваксинация на туристическия сектор.

Борисов нареди заведенията да отворят на 1 март

Борисов нареди заведенията да отворят на 1 март

Дискотеките и нощните заведения остават затворени още месец

Ние препоръчваме на заетите в сектор "Туризъм" да се ваксинират, за да може преди да започне активният летен сезон, да се внесе едно спокойствие не само в сектора, но за икономиката и за възвръщането на социалния живот като цяло, обясни Николова.

Тя посочи, че никой не може да каже какво ще се случи, но се надява да няма нова вълна и да няма ново затваряне. "Такава гаранция не може да бъде дадена от нас", изтъкна вицепремиерът.

Отварянето на конкретни икономически сектори ще бъде при много строги правила, при ясна регулация и контролът ще бъде много сериозен и завишен. По заведенията ще има много проверки, за да се види дали се спазват мерките, защото бизнесът е дисциплиниран, бизнесът се оборудва с необходимите технически средства за пречистване на въздуха и инвестира много, посочи Марияна Николова и настоя плавно да бъде рестартиран секторът.

Борисов: Не юркаме никого да ходи по ресторанти и молове

Борисов: Не юркаме никого да ходи по ресторанти и молове

Ангелов: Няма хаос около организацията с ваксинацията

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов заяви, че е доволен, че най-после заведенията ще могат да работят, макар и с работно време до 23 ч. "Тръгнахме от 22 ч., ние искахме 23.30 ч., но за момента ще бъде 23 ч. до април, когато ще отворят нашите колеги от нощните заведения, тогава отпадат ограниченията за работното време", подчерта Алибегов.

Той подкрепя желанието на здравните власти да включат ресторантьорския бранш в плана за ваксинация, но по-важно било да се ваксинира 70% от населението. В едно заведение, в което работят 20 души, влизат 200-300, така че ако тези 20 са ваксинирани, а от 200-те - никой, няма да се постигне нужният ефект, посочи Алибегов.

Туристическият бранш обединен за масовата ваксинация

Туристическият бранш обединен за масовата ваксинация

Ангелов призовава всички от бранша да се ваксинират

Браншът подкрепя всички мерки и всичко, което ще доведе до предотвратяване затваряне на бизнеси и до връщане на нормалния живот. Браншът се опасява от последващо затваряне, но се надява да не се стига дотам. Важното е, че може да се работи и колегите ще бъдат доста щастливи. Надявам се час по-скоро да отмине това нещо и да стигнем до 1 април, в който цифрите да позволяват и нощните заведения да отварят и тогава вече сте на слънчевата страна, категоричен бе Алибегов.

На въпрос на News.bg дали браншът е готов за безупречното спазване на мерките както от тяхна страна, така и от страна на клиентите, Алибегов отбеляза, че докато са работили, са преживели много проверки от РЗИ и от други институции, като нарушения почти не били установени. Нарушения били установени в неспазване на работното време, но не и в противоепидемичните мерки.

Припомняме, още на 14 февруари премиерът Бойко Борисов заяви, че заведенията ще отворят на 1 март.

На днешното заседание на Министерския съвет той потвърди, че на 1 март ресторантите и игралните зали ще бъдат отворени, а от 1 април ще заработят и нощните заведения.

Лъчезар Борисов убеждава ресторантьорите, че държавата не ги изоставила

Лъчезар Борисов убеждава ресторантьорите, че държавата не ги изоставила

Парите от REACT-EU по ОПИК са с определен лимит от 211 млн. лв.