Три пъти е увеличен броят на оценителите в НАП, за да може в най-кратки срокове да бъдат изплатени всички заявления за подпомагане от страна на държавата на затворени бизнеси. Днес министърът на икономиката Лъчезар Борисов се е срещнал с представители на ресторантьорския бранш.

По време на дискусията е разяснено, че Министерството на икономиката подготвя нова процедура с остатъчните средства от REACT-EU, с която да компенсира загубите на микро, малки и средни предприятия. Тя е в съвсем начален етап и е в дискусионна форма с бизнеса. Парите от REACT-EU по ОПИК са с определен лимит от 211 млн. лв. и включват, както средствата по мярката за "големите малки", така и ресурса за новата процедура. В процеса на работа по предстоящата нова мярка ще бъдат изчистени всички условия за кандидатстване. "С нея се надяваме да компенсираме не изцяло затворените сектори, а тези, които са регистрирали определен спад", подчерта министър Борисов.

От Българска банка за развитие (ББР) заявяват, че до края на седмицата ще изпратят предложение до икономическия министър за увеличаване средствата, касаещи отпусканите безлихвени кредити на физическите лица.

Лъчезар Борисов е уверил, че социалните мерки срещу COVID-19 ще се ползват до септември месец и е изтъкнал, че Министерството на икономиката е лоялен партньор на бизнеса и търси най-добрите средства, с които да му съдейства.

Борисов отваря заведенията от 1 март
Обновена

Борисов отваря заведенията от 1 март

Учениците от малките населени места отиват в клас

Припомняме, че именно останалите затворени заведения заради започващата трета вълна на заразата у нас, а и в Европа, предизвика най-сериозното противопоставяне. Представители на заведенията в страната излязоха и на протест пред Министерски съвет, като преди това се заканиха да отворят протестно на 1 февруари. От тогава обаче зачестиха случаите на заловени от инспекторите частни партита и незаконно работещи заведения, въпреки забраните. Реални резултатите от глоби и мерки на властите засега няма.

На 15 февруари, мъж пострада при масов бой между две компании в Пампорово. Сбиването е станало след полунощ, когато заведението би трябвало да е затворено, каквато е заповедта на здравния министър.

Същият ден пък бе арестуван и управителя на нощен клуб в Разград заради нелегален купон.

А на 15 януари полицията в Пловдив прекрати частно парти в ресторант, на което са присъствали близо 50 души. Това не е първото нарушение на заведение в Пловдив. През ноември месец, по време на пика на епидемията у нас, отново в Пловдив имаше случаи на организиране на частни партита заведения. Един от случаите беше на установена забава на 2 ноември в клуб "Сохо" по повод рождения ден на Кирил Търев от групата на ЗС "Александър Стамболийски". В партито участваха и управителят на "Напоителни системи" - Пловдив Петко Димов и зам.-кметът на Община Пловдив по транспорт Тодор Чонов, който е и бивш дългогодишен полицейски служител.

Днес бе съобщено, че униформените разследват сигнал за нерегламентиран купон с полицаи в Благоевград.