Зам.-председателят на НС Валери Симеонов изпрати сигнал до главния прокурор Иван Гешев, министъра на вътрешните работи Христо Терзийски и здравния министър Костадин Ангелов за организираното тържество на общински съветник в Пловдив в нарушение на разпорежданията на здравните власти.

Събитието се е състояло на 2 ноември в клуб "Сохо" по повод рождения ден на Кирил Търев от групата на ЗС "Александър Стамболийски".

Симеонов посочва, че събитието е протекло при грубо и демонстративно нарушаване на разпоредбите на МЗ, като присъстващите не са носели предпазни маски и не са спазвали изискванията за физическа дистанция.

Валери Симеонов привърженик на по-строгите мерки и затваряне

Валери Симеонов привърженик на по-строгите мерки и затваряне

Депутатът ще иска проверка и на работата на полицията в Пловдив

По негови думи празникът е бил съпроводен от силна музика, продължила след 23.00 часа, като на мястото неколкократно е изпращан полицейски патрул заради многобройни сигнали на възмутени граждани. Около 1.30 часа на 3 ноември е постъпил поредният сигнал за силен шум, но полицаите не са изпълнили задълженията си да наложат прекратяване на озвучаването. Запитани защо за трети път не изпълняват своите служебни задължения, те са отговорили, че в заведението присъстват високопоставени лица, поради което те отказват да изпълнят задълженията си.

Симеонов пояснява, че става въпрос за организатора на мероприятието - общинарят Кирил Търев, управителя на "Напоителни системи"-Пловдив Петко Димов и зам.-кмета на Община Пловдив по транспорт Тодор Чонов, който е и бивш дългогодишен полицейски служител.

Зам.-председателят на НС настоява МВР да извърши за незабавна проверка за действията на въпросните длъжностни лица по сигналите на тел.112 за незаконно озвучаване и по спазването на заповедите на здравния министър, като за установените нарушения да бъде уведомен Костадин Ангелов за предприемане на административнонаказателни мерки.

Освен това Симеонов иска проверка и от главния прокурор за това дали в случая има корупционна практика, тъй като по негови думи това не бил първият случай, в който служители на МВР отказват да изпълнят служебните си задължения, когато това е "в ущърб на крупни бизнесмени или влиятелни местни политици".