Нашата борба срещу пандемията COVID-19 продължава. Остават предизвикателствата на новите щамове на коронавируса и необходимостта да се постигне правилен баланс между ограниченията и безпроблемния поток на стоки и услуги на единния пазар. Нашият приоритет продължава да бъде да ускорим ваксинациите в целия ЕС. Това означава ускоряване на разрешенията за ваксините, както и тяхното производство и доставка. Това ще изисква, например, обединяване на производителите, за да се увеличи производството в ЕС и гарантиране, че доставките на ваксини са предвидими и че фармацевтичните компании спазват ангажиментите си.

Северна Македония нахока ЕС за липсата на помощ за ваксините

Северна Македония нахока ЕС за липсата на помощ за ваксините

Брюксел изпращал "грешното послание" към Балканите

Това написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в поканата си до европейските лидери за предстоящата виртуална среща на върха, която ще се проведе на 25 и 26 февруари (четвъртък и петък).

Все още са необходими ограничителни мерки при несъществени пътувания, за да се ограничи разпространението на вируса. Независимо от това, потокът от стоки и услуги на единния пазар, както и ролята, която играят зелените платна, остават съществени. По-нататък демонстрирането на солидарност с нашите партньори, включително чрез COVAX, е от ключово значение. Ще обсъдим как да изградим своята устойчивост към бъдещи заплахи за здравето, под каквато и форма да са те. Накрая, вярвам, че трябва да продължим нашата работа за определяне на общ подход към сертификатите за ваксинация. Предлагам да посветим работната ни сесия в четвъртък на всички тези критични въпроси, пише още Мишел.

И СЗО заговори за имунизационни паспорти

И СЗО заговори за имунизационни паспорти

Набаро подчерта, че държавите ще могат да създадат "балони" с цел пътуване

Следващия ден ще започнем със сигурността и отбраната. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще се присъедини към нас в началото на видеоконференцията за обмен на мнения относно сътрудничеството между ЕС и НАТО. След това ще обсъдим как да подобрим нашия колективен капацитет да реагираме на предизвикателствата и заплахите за сигурността. Върховният представител Жозеп Борел ще ни информира за текущата работа по стратегическия компас. Бих искал също така да отделим малко време на кибератаките и хибридните заплахи, които представляват много реални предизвикателства за нашата сигурност. Не на последно място ще обсъдим отношенията си с южните съседи.

Видеоконференция ще започне в четвъртък, 25 февруари, в 16:00 часа българско време. В 18 часа ще бъде дадена пресконференция. В петък, 26 февруари, ще продължат в 10 часа.