Стратегията на Великобритания за забавяне на втората доза от ваксината срещу коронавируса до 12 седмици, за да даде на повече хора първа доза, може да носи сериозен риск, пише "Бизнес инсайдър".

Вчера шотландски изследователи публикуваха данни от кампанията си за ваксинация, включваща над 1 млн. души, които са били имунизирани, които показват защита от пикове от една доза и след това спадове след около пет седмици.

Шотландските данни не са публикувани в медицинско списание или проверени от независими учени. Резултатите бяха публикувани вчера като предварителни.

Експериментът е използвал медицински досиета, обхващащи 5,4 млн. души, или 99% от шотландското население, и се е фокусирал върху хора, които са получили само една доза от ваксината на Pfizer или AstraZeneca, единствените две ваксини, разрешени във Великобритания. Една доза е помогнала за защита от хоспитализация, като ефективността достига пик около пет седмици след имунизацията, като е 84% ефективна при предотвратяване на хоспитализация.

70% спад на COVID-19 инфекциите след първата доза на ваксината на Pfizer/BioNTech

70% спад на COVID-19 инфекциите след първата доза на ваксината на Pfizer/BioNTech

Една доза от ваксината Pfizer/BioNTech намалява смъртността и приема в болница с повече от 75%

Но последващите данни, налични след това време, предизвикват опасения. Ефективността е достигнала пик и след това е започна да намалява, преминавайки от 84% ефективност през петата седмица до 61% ефективност през следващата седмица и след това стигайки до 58 процента.

Не е известно дали ефикасността ще продължава да спада напред във времето, тъй като това са всички данни, които изследователите са имали на разположение в проучването. Но констатациите показват, че защитата започва да отслабва от една доза след около пет седмици.

Това може да има големи последици за стратегията на Великобритания, която забавя вторите дози на хората до 12 седмици след първата доза. Неотложността на пандемията, съчетана с недостига на налични дози, накара ръководителите на здравеопазването по целия свят да обмислят дали би било по-добре или не да се получава единична доза за възможно най-много хора или да се осигурят две дози навреме за по-малко хора.

Ваксината на Oxford/AstraZeneca още по-ефективна, ако втората доза се забави с 3 месеца

Ваксината на Oxford/AstraZeneca още по-ефективна, ако втората доза се забави с 3 месеца

От 55% на 81% при интервал от три месеца

Шотландия, като част от Обединеното кралство, отлага вторите дози, за да получи повече първи дози и използва две ваксини, разработени от Pfizer/BioNTech и AstraZeneca/Оксфордския университет. И двете са тествани в клинични изпитвания с две дози, съответно с интервал от 21 дни и 28 дни.

Няколко експерти по ваксини са заявили, че данните подкрепят даването на втората доза на хората в точното време, както е проучено в мащабните клинични изпитвания. Тези изследвания, които тестваха ваксини срещу плацебо инжекции, бяха основата за разрешаване на ваксините и се разглеждат като най-висококачествените доказателства в медицинските изследвания.

"Смятам, че забавянето на втората доза за значителен период от време е грешка", изтъква д-р Пол Офит, директор на Центъра за обучение по ваксини в детска болница във Филаделфия.

85% ефективност след първата доза от Pfizer

85% ефективност след първата доза от Pfizer

Проучването е на израелски учени

Д-р Кавита Пател, лекар от спешна помощ, която преди това е работила по здравната политика в администрацията на бившия американски президент Барак Обама, също изрази загриженост относно данните и това, което те показват за отлагането на вторите дози.

Пател е нарекла пред "Бизнес инсайдър" отлагането на втората доза "опасно", като новите шотландски данни били "още по-притеснителни".

Пател е изтъкнала също така, че е притеснена, че общественият дебат за това дали или не да се отлага втората доза, може да изпрати вредно, неволно съобщение до обществеността. Докато лекари и служители в областта на общественото здравеопазване спорят дали да забавят или не втората доза, това може да изпрати грешно послание до някои хора, че втората доза всъщност не е толкова важна.

Мария Елена Ботаци, съдиректор на Детски болничен център за разработване на ваксини в Тексас, е отбелязала, че тези данни дават да се разбере, че хората се нуждаят от две дози от тези ваксини.

Франция първа в света съветва само една доза от ваксина за преболедували COVID-19

Франция първа в света съветва само една доза от ваксина за преболедували COVID-19

Здравните власти обявиха, че препоръката е за хората

Отслабването на действието на ваксините, наблюдавано в проучването - от 84% до 61% и накрая до 58% - не е идеално и би било най-добре придържането към проучените и тествани 21-дневни или 28-дневни интервали, подчерта Ботаци.

"Доколкото е възможно, трябва да сме толкова близко до времената според данните, подкрепени от клиничните изпитвания", добави тя.

Шотландските данни бледнеят в сравнение с резултатите, идващи от Израел, който даде втората доза без забавяне на своите граждани. Израелското министерство на здравеопазването заяви, че две дози от ваксината на Pfizer са били 98,9% ефективни при предотвратяване на хоспитализация - много по-високи от пика, наблюдаван в Шотландия с една доза.

Изследване в Израел: Ваксината на Pfizer/BioNTech е с 94% ефективност

Изследване в Израел: Ваксината на Pfizer/BioNTech е с 94% ефективност

Ваксинираните са с 92% по-малка вероятност да развие тежко заболяване от вируса