Първата доза от коронавирусната ваксина, разработена от Pfizer и BioNTech, е 85% ефективна.

Това показва проучване на израелския медицински център "Шеба", разкри "Ройтерс".

В проучването са участвали седем хиляди болнични служители. След като получиха първата си доза от ваксината, те видяха 85% намаляване на симптоматичните случаи на COVID-19 между 15-28 дни след ваксинацията.

Pfizer/BioNTech доставят на ЕС още 200 млн. дози

Pfizer/BioNTech доставят на ЕС още 200 млн. дози

Дозите идват в допълнение към първоначално договорените 300 милиона

В същото време общият брой на хората, заразени с коронавирус, включително асимптоматични носители, е намалял със 75%, твърдят авторите на изследването.

Учени искат ваксината на Pfizer/BioNTech да се поставя по различен начин. Според тях значително може да се удължи срокът между първата и втората доза. В момента препаратът се поставя на два пъти, с пауза от 3 седмици между двете дози.

Затова учените смятат, че ще е по-логично поставянето на втората доза да се отложи. Правилната стратегия била колкото може повече хора да получат първата доза, за да се намали броят на тези, които карат COVID-19 тежко и се нуждаят от хоспитализиране.

Ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna осигуряват по-малка защита срещу мутацията от ЮАР

Ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna осигуряват по-малка защита срещу мутацията от ЮАР

Ваксината осигурява по-малко неутрализиращи антитела

По-рано Pfizer и BioNTech обявиха началото на проучване за ефикасността и безопасността на новата им коронавирусна ваксина за бременни жени на възраст над 18 години.