Нови лабораторни проучвания показват, че ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna защитават срещу нови мутации на коронавируса, информира Си Ен Ен.

Публикуваните резултати от изследване в журнала New England Journal of Medicine разкриват, че ваксината срещу коронавируса на Pfizer/BioNTech може да защити хората от нови щамове на коронавируса, включително и от южноафриканския B.1.351.

Pfizer/BioNTech доставят на ЕС още 200 млн. дози

Pfizer/BioNTech доставят на ЕС още 200 млн. дози

Дозите идват в допълнение към първоначално договорените 300 милиона

Проучването е направено от изследователи от Pfizer и Тексаския университет. Те са тествали някои от мутациите на щама B.1.351. с кръвни проби от 15 души, които са получили две дози от ваксината като част от клинично изпитание.

Ваксината осигурява по-малко неутрализиращи антитела, но достатъчно за справяне с вируса, пишат авторите в писмо до журнала. Това е в съответствие и с други изследвания. Въпреки че не знаят точно какво ниво на защита осигурява ваксината, те смятат, че ще осигури относително добра защита срещу новия вариант.

Изследване в Израел: Ваксината на Pfizer/BioNTech е с 94% ефективност

Изследване в Израел: Ваксината на Pfizer/BioNTech е с 94% ефективност

Ваксинираните са с 92% по-малка вероятност да развие тежко заболяване от вируса

От Pfizer заявиха, че няма доказателства в реалния живот щамът да избягва защитата на ваксината.

"Ройтерс" пише, позовавайки се на компаниите, че според проучването южноафриканският щам на коронавируса може да намали защитата с 2/3 и не е ясно дали ще бъде ефективна срещу мутацията. Проучването е установило обаче, че ваксината успява да неутрализира вируса.

Отделно екип от Националните институти по здраве и Moderna публикуваха писмо в същия журнал с открития след направен експеримент. Те също регистрират намаляване на отговора на антитела към щама от ЮАР, но не намалява ефективността на ваксината.

Изследователите не са открили намаляване на ефективността на ваксината срещу британския щам B.1.1.7.

Ваксината на Pfizer/BioNTech намалява риска от разпространение на COVID-19 преди втората доза

Ваксината на Pfizer/BioNTech намалява риска от разпространение на COVID-19 преди втората доза

Първото масово проучване по рода си с пациенти