Ваксината на Pfizer/BioNTech намалява риска от разпространение на коронавируса, дори и преди поставянето на втората доза, заключава израелско проучване, пише "Таймс ъв Израел".

Първата доза от ваксината на Pfizer/BioNTech осигурява 90% защита след 21-ия ден

Първата доза от ваксината на Pfizer/BioNTech осигурява 90% защита след 21-ия ден

Данните са анализирани от учени от Университета на Източна Англия

Първото масово проучване по рода си с пациенти, които са с положителна проба за коронавирус и е потвърдено, че най-малко частично са ваксинирани, е установило, че тези пациенти имат далеч по-малко вирусен товар в сравнение с тези, които не са получили от ваксината.

"Нашите резултати показват, че при инфекциите, случили се 12 дни или повече след ваксинацията, значително е намален вирусният товар", пишат изследователите, използвайки събраните данни от Maccabi Healthcare Services. Учените вярват, че това може да е важно по отношение на заразата и тежките случаи на протичане на инфекцията.

Вирусният товар е намалял с четири пъти средно при инфекции от 12-ия до 28-ия ден след поставянето на първата доза на ваксината на Pfizer-BioNTech. Това е периодът, в който се смята, че ваксината осигурява частична защита, тъй като втората доза се поставя 21 дни след първата и започва да действа седмица по-късно.

Новото проучване е изготвено в сътрудничество между Maccabi, учени от Университета на Тел Авив и Израелския технологичен институт, подкрепени от Израелската научна фондация.

Първото реално проучване: Ваксината на Pfizer/BioNTech показа 92% ефективност в Израел

Първото реално проучване: Ваксината на Pfizer/BioNTech показа 92% ефективност в Израел

Pfizer/BioNTech постигнаха 95% ефективност на клиничните изпитания